Kezdőlap Hírek Az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülést tart március 26-án

Az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülést tart március 26-án

Rendkívüli plenáris ülést tart a Parlament március 26-án, jövő csütörtökön a járvánnyal kapcsolatos intézkedések elfogadására: erről döntött az EP elnöke a képviselőcsoportok vezetőivel közösen.

Rendkívüli plenáris ülést tart a Parlament március 26-án, jövő csütörtökön a járvánnyal kapcsolatos intézkedések elfogadására: erről döntött az EP elnöke a képviselőcsoportok vezetőivel közösen.

A Parlament elnöke, David Sassoli és a képviselőcsoportok vezetői informális értekezletet tartottak csütörtök reggel. A megbeszélést követően a Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezlete írásos eljárásban támogatta Sassoli elnök javaslatát a március 26-án megrendezendő, brüsszeli rendkívüli plenáris ülésről.

A plenárison a COVID-19 járvány hatásának kezelésére vonatkozó első három, az Európai Bizottság által benyújtott jogszabálytervezetet vitathatják meg. A vita után szavazásra is sor kerül.
Sassoli elnök elmondta: „Az Európai Parlament teszi a dolgát. A Parlamentnek nyitva kell maradnia, mert a demokráciát nem állíthatja meg egy vírus. Mi vagyunk az egyetlen, az európaiak által megválasztott intézmény, és továbbra is képviselni és védeni szeretnénk a választóinkat.”

A rendkívüli plenáris ülés napirendje:

– a koronavírus-járványra válaszul indított befektetési kezdeményezés, amely 37 milliárd eurónyi kohéziós forrást biztosít a tagállamoknak a válság következményeinek kezelésére;

– jogszabálytervezet az EU Szolidaritási Alapja hatályának a közegészségügyre való kiterjesztéséről annak érdekében, hogy közegészségügyi vészhelyzetben is fel lehessen a forrásokat használni; és

– bizottsági javaslat a COVID-19 járvány miatt üresen járó repülők, az úgynevezett ‘szellemjáratok’ leállításáról.

Kulcsfontosságú, hogy a Parlament gyorsan elfogadja a három jogszabályjavaslatot, mert ebben a példátlan helyzetben csak így juthat el konkrét segítség az uniós polgárokhoz és a tagállamokhoz.

Az Európai Parlament Elnöksége erre a plenárisra speciális szabályokat fogad el annak érdekében, hogy a távolból is lehessen szavazni.

A rendkívüli plenáris ülésre az április 1-2-i ülés helyett kerül sor.

További információ

David Sassoli elnök nyilatkozata az Európai Parlament válaszáról a COVID-19 válságra (2020.3.19.)
Az Európai Tanács elnökének következtetései a COVID-19-ről az Európai Tanács tagjaival folytatott videókonferenciát követően (2020.3.17.)
Koronavírus-operatív stáb, Európai Bizottság
EP kutatószolgálat: Mit tehet az Unió a koronavírus-válság enyhítésére? (2020.3.16., angolul)