Kezdőlap Zenei élet Chopin: Prelűdök – Eric Lu

Chopin: Prelűdök – Eric Lu

Egy újabb nagy tehetség debütál a Warner Classics világcégnél: a kínai-amerikai Eric Lu Fréderic Chopin huszonnégy prelűdje mellett egy Brahms és egy Schumann darabot is megszólaltat zongoráján.

Eric Lu még csak huszonkét esztendős, de máris hat rangos versenygyőzelmet tudhat maga mögött: Ettingenben és Minnesotában megnyerte az Ifjú Zongoristák Nemzetközi Versenyét, majd Moszkvában a Chopin versenyen éppúgy az élen végzett, mint az Egyesült Államok Nemzeti Chopin versenyében; aztán átvehette a Német Nemzetközi Zongora Díjat – és a közönségdíjat is, majd 2018-ban megnyerte a Leeds-i Nemzetközi Zongoraversenyt is.

Figyelemre méltó renomé és figyelemfelkeltő előkép után jutott el oda Eric Lu, hogy stúdióba vonuljon, és felvegye Chopin egyik legismertebb és legkedveltebb sorozatát – a Bach nyomdokain megkomponált 24 Prelűdöt.

A tüdőbajával küszködő, depressziós Chopin 1838-39 telén Mallorca szigetére, Valdemossára ment gyógyulni szerelmével: Dudevant bárónével – vagyis írói nevén George Sand-dal – és annak két gyermekével, ahol Bach: Das Wohltemperierte Klavier című sorozatának hatására befejezte az 1835 óta érő prelűdök sorozatát. Az együtt töltött idő nem volt problémamentes, az idő is gyakran fordult esősre, így aztán a huszonnégy prelűd is különböző hangulatokból építkezik, változatos képet mutat – az esőcseppeket idéző melankóliától a napfényes optimizmusig terjedő széles skálán.

Eric Lu fiatal kora ellenére is kiválóan átérzi – és átadja a hallgatónak az apró remekművekben rejlő potenciált: kiérlelt, technikailag is szép, áttetsző hangzással, érzékeny játékkal rögzítette a 24 Prelűdöt. Játéka általánosságban lenyűgözőn lágy tónusokkal építkezik – és bár drámaiságra törekszik, de nem pózőrködik. Billentése finom, a hangulati elemeket nagyon átélten képes közvetíteni. Remekelve, nagyon szép előadást mutat be albumán a jól ismert, rengeteg nagy művész által feljátszott sorozatból.

Chopin 24 Prelűdje után Johannes Brahms: Esz-dúr intermezzójával, majd Robert Schumann – ugyancsak Esz-dúr hangnemű – Szellem-variációjának előadásával egészül ki a lemez bő egyórás műsora. Ezek alapján Eric Lu még inkább megmutatja, hogy született romantikus alkatú pianista: játéka a Brahms és a Schumann darabban egyaránt kifinomult és érzékeny a nüánszokra, elbűvölően szépen meséli el a zongoradarabokban felsejlő érzelmi történeteket.

Komlós József JR