Kezdőlap Hírek COVID-19: Életmentő orvosi berendezések beszerzésén dolgoznak az uniós intézmények

COVID-19: Életmentő orvosi berendezések beszerzésén dolgoznak az uniós intézmények

A Parlament a tagállamokkal együtt dolgozik azon, hogy az Unió-szerte a kórházakban szükséges lélegeztetőgépeket, maszkokat és egyéb orvosi eszközöket és felszereléseket beszerezzék.
 
Az EU összesen 50 millió euró értékben vásárol orvosi eszközöket és berendezéseket kórházak számáraA teszteket, maszkokat és lélegeztetőgépeket közösen szerzik beEddig több mint 1800 uniós állampolgárt hoztak haza külföldről A Bizottság a múlt héten felállított egy rendszert a COVID-19 járvány elleni fellépéshez szükséges orvosi berendezések beszerzésére az EU polgári védelmi eszközén, a rescEU-n keresztül. A közösen beszerzett készletek gyorsan eljuttathatók azokba a tagállamokba, ahol hiány lép fel. Az eszközök a megfertőződött betegek ellátásra, az egészségügyi dolgozók védelmére, és a vírus terjedésének lassítására szolgálnak. A Parlament a tagállamokkal együtt arra törekszik, hogy minél gyorsabban jóváhagyja az intenzív ellátáshoz szükséges berendezésrekre – többek között lélegeztetőgépekre, egyéni védőruházatra, például újrahasználható maszkokra – szánt 50 millió euróból 40 millió eurót (a további 10 millió euróról a Bizottság saját hatáskörben dönthet). Mivel a tagállamok a közös közbeszerzésről létrejött megállapodás keretén belül az egyéni védőberendezéseket, a lélelgeztetőgépeket és a koronavírus-tesztekhez szükséges berendezéseket közösen szerzik be, ennek köszönhetően erősebb helyzetből tárgyalhatnak majd a piacon.  Pascal Canfin (RE, Franciaország) „Múlt héten Európa több történelmi jelentőségű döntést hozott a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban, többek között a járvány gazdaságra gyakorolt hatását illetően. Azonban nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy ez még mindig nem elég. Európa mindent megtesz az életek megmentéséért. Az Uniós polgári védelmi mechanizmust korábban földrengések, hurrikánok, áradások nyomán használták ki életmentésre, de a mechanizmus segített már erdőtüzeknél is. Most először használjuk arra a rescEU keretében rendelkezésre álló uniós forrásokat, hogy a tagállami erőfeszítéseket támogatva a szükséges orvosi és védőfelszereléseket szerezzük be vele. Ez az uniós szolidaritás a gyarkorlatban” – mondta a Parlament Környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának elnöke, Pascal Canfin. „A mostani válság rávilágít, hogy miért fontos, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre az Unió polgári védelmi mechanizmusa számára 2020 után is, ahogy azt a Parlament kéri” – tette hozzá, az Unió következő hosszú távú költségvetéséről folyó vitára utalva. Háttér A rescEU az Unió polgári védelmi mechanizmusának része, amely szorosabb együttműködést tesz lehetővé a tagállamok között a polgári védelem terén. 2019-es létrehozása óta az Unió közvetlenül segítséget tud nyújtani a katasztrófa sújtotta tagállamoknak akkor, amikor túl nagy teher nehezedik a nemzeti erőforrásokra. A COVID-19 járvány kirobbanása óta az Unió polgári védelmi mechanizmusának köszönhetően sikerült a világ minden tájáról hazahozni több mint 1800 uniós állampolgárt. Itt találhatók adatok országonkénti lebontásban.

További információ:
Koronavírus – uniós válaszlépésekEP kutatószolgálat: Mit tehet az Unió a koronavírus-válság hatásainak enyhítésére? (angolul)Sajtóközlemény (Európai Bizottság): COVID-19: vadonatúj egészségügyi rescEU-készletet alakít ki a Bizottság (2020.3.19.)Sajtóközlemény: Az Unió polgári védelmi mechanizmusát megfelelőképpen kell finanszírozni ahhoz, hogy életet menthessen (2020.3.5., angolul)Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági BizottságAz Unió életmentő orvosi eszközöket vesz, többek között maszkokat a kórházakban dolgozóknak ©InkheartX/Adobe Stock