Kezdőlap Zenei élet Dés András Erdőkerülők: einschließlich

Dés András Erdőkerülők: einschließlich

Ritkán hallhatón játékos, felfedező kedvtől inspirált album került a boltokba e napokban a BMC Records jóvoltából: Dés András kvartettjével a bakonyi erdőben rögzítette legújabb anyagát.

Ez valóban egy kísérletező hangulatú zenei anyag – különleges hatások, ízek és érzések felfedezésére vágyó hallgatóknak. Egy olyan akusztikus jazz-kaland, amelynek során az Erdőkerülő Quartet – nevéhez illőn – bemutatkozó albumának felvételeihez a Bakony erdeinek egyik eldugott, ember nem járta zugát használta fel Németbánya és Farkasgyepű között.

A természet madárzajos ölén elkészített felvételeken semmilyen elektromos instrumentum nem szerepel: Ávéd János szaxofonon, Fenyvesi Márton akusztikus gitáron, Szandai Mátyás pedig nagybőgőn zenélt – Dés András viszont kizárólag azt használta ütőhangszerként, amit az erdőben talált: ágakat, leveleket, köveket, és erdei terméseket. A jazzre amúgy is olyannyira jellemző inspiráció, spontaneitás és ösztönösség érzését erősítve elsősorban délután és alkonyatkor dolgoztak.

Így aztán az bluesos hatások és spleen-es hangulatok, a zenei kísérletezés mellett az alkotás szerves részévé váltak az effektszerű zörejek – sőt hangulataiban a háttérhangok is kiemelt szerepet kapnak az anyag szövetébe beépülve.

A visszatérés a természet fontosságának hangsúlyozásához, és a környezet megbecsüléséhez nem puszta szlogen itt. Mélymerülés ez a lemez az ismerős-ismeretlenbe, a természet zenében is megfogalmazódó szépségeibe. A zenei kíváncsiság, a kísérletező-kedv, és a szó szerinti játék a természetes környezet zenészekre gyakorolt hatásaival egybeolvadva mindenesetre egyszeri és megismételhetetlen felvételt szült. Melyhez nyilván a közreműködő neves kiváló muzsikusokon kívül a környezet hangulata is plusszal szolgált.

Komlós József JR