Kezdőlap Hírek Hogyan érdemes digitálisan tanulni? – megmondják az e-sportolók

Hogyan érdemes digitálisan tanulni? – megmondják az e-sportolók

Budapest, 2020. március 23.  – Talán sok diák örömmel fogadta, hogy nem kell iskolába menni, a tanulás azonban ebben a rendkívüli időszakban sem maradhat el. A digitális tanulás sok gyermek számára jelenthet kihívást, ezért a K&H a hazai e-sport tehetségek támogatójaként hozzájuk fordult tanácsért, hogy mik azok a legfontosabb dolgok, amiket érdemes betartani, hogy könnyen és gördülékenyen menjen az otthoni tanulás.

„Több százezer diák kénytelen most a mindennapjait otthon tölteni és a tanulást egyedül, digitálisan megoldani, hiszen ezáltal csökkenthető a fertőzésveszély, azonban ez új kihívást is jelent a gyermekek számára. Ebben a rendkívüli helyzetben azokhoz fordultunk tanácsért, akik a legjobban tudják, mit jelent online kihozni magadból a maximumot, a gép előtt, akár egyedül felkészülni, teljesíteni, a legjobbnak lenni: az e-sportolókhoz. Ők ugyanis ahhoz, hogy hazai vagy akár nemzetközi versenyeken a legjobb eredményt érhessék el, már kitapasztalták, mik az online tanulás, felkészülés leggyakoribb buktatói, és hogyan lehet ezeket leküzdeni, hogy a legjobb eredményt érhessék el” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

képzeld azt, hogy a suliban vagy

Az otthoni tanulás – vagy akár versenyzés egyik legfontosabb pontja, hogy ki tudd kapcsolni azt, hogy te most otthon vagy. Ehhez a legfontosabb teendő egy olyan rész, sarok kialakítása a lakásban, szobában, ami csak a tanulást szolgálja. Amikor ezen a területen vagyunk, akkor nincs más, csak az adott feladat, így sokkal könnyebb elrugaszkodni az érzéstől, hogy bármit megtehetünk, hisz otthon vagyunk.

szabj magadnak határokat

Figyelmünk megőrzésében sokat segít a szabályok felállítása és a munka-pihenés egyensúly megőrzése. Szabjuk meg a saját határainkat, alakítsunk ki egy napirendet és gondoljuk át, milyen feladataink vannak. Így a számítógép vagy a tankönyv elé már tiszta fejjel, éberen tudunk ülni, emellett azt is könnyebben látjuk, mikor marad idő a kikapcsolódásra, játékra.

tarts szünetet

Ahogy azt a mindennapokban is tennénk, tartsunk szünetet. Ilyenkor ügyeljünk a megfelelő mennyiségű mozgásra, és ne feledkezzünk meg a folyadék és tápanyag bevitelünkről sem: ezek mind szükségesek ahhoz, hogy koncentráltak és fittek maradjunk fejben. Viszont túlzásokba se essünk. Ne nassoljunk folyamatosan a gép előtt, ne legyen az az érzésünk, hogy téli szünet, karácsony van, folyamatosan kényeztethetjük magunkat finomságokkal, mert a sok csipegetés elveszi a koncentrálóképességünk és a testsúlyunknak sem tesz jót.

ne tanulj túl sokat

Első hallásra furának tűnhet, de ha otthon, egyedül készülünk, az egyik leggyakoribb hiba az lehet, hogy túl sok időt hagyunk rá. Ilyenkor ugyanis nincs rajtunk nyomás, hogy maximálisan az adott feladatra koncentráljunk, és könnyedén magával ragadhat minket az internet – vagy bármi más –, ami elvonja a figyelmünket. Ennek elkerülésében remek segítség lehet egy családtag, aki időnként egy kis „reality check”-et végez, és megkérdezi hogy állunk a dolgokkal.

tanulj offline is

Akiknek mindezek ellenére könnyen eltereli a figyelmét a tanulásról az online jelenlét, az új üzenetek, információk érkezése, azok kapcsoljanak offline-ba: tanuljanak inkább könyvből, jegyzetből vagy ha gépen, telefonon van a tanulnivaló, akkor érdemes lementeni a dokumentumot és kikapcsolni az online módot.

Itt pedig meg is néztetitek, mit tanácsolnak az e-sportolók a vírushelyzet idejére: e-sportolók_felhívása