Kezdőlap Események Járvány esetén különösen fontos az akadálymentes tájékoztatás

Járvány esetén különösen fontos az akadálymentes tájékoztatás

Kósa Ádám tájékoztatója

Az Európai Parlament a mai rendkívüli, brüsszeli plenáris ülésén megvitatta a koronavírus járvány megfékezése érdekében adható összehangolt uniós válaszlehetőségeket. A vitát követően Kósa Ádám fideszes EP-képviselő rámutatott: a vírus terjedése kapcsán a legfontosabb dolog a gyors, akadálymentes tájékoztatás, hiszen az állampolgárok csak akkor érzik magukat biztonságban, ha időszerű és pontos információkat kapnak.

Kósa kiemelte, hogy veszélyhelyzetben különösen fontos, hogy gondoljuk a hátrányos helyzetű csoportokra, köztük a fogyatékossággal élőkre. „Külön oda kell figyelnünk a mozgássérültekre, akik kevésbé mobilisak, a látássérültekre, akik nem férnek hozzá az írott információkhoz és a siketekre, nagyothallókra, akik számára jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással kell ellátni a betegségről szóló tájékoztatásokat” – hangsúlyozta a képviselő.

A fideszes EP-képviselő örömét fejezte ki, hogy Magyarország eleget tesz ennek, mert a járvány terjedését megfigyelő operatív törzs napi sajtótájékoztatói jelnyelvi tolmácsolással kerülnek megrendezésre. Ugyanakkor felkérte az Európai Bizottságot, hogy hívja fel a tagállamok figyelmét a fogyatékossággal élők tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeikre.