Kezdőlap Kiemelt Jól kezelik a járványhelyzetet Izsákon

Jól kezelik a járványhelyzetet Izsákon

Az izsáki önkormányzat is mindent megtesz annak érdekében, hogy a koronavírus miatt kialakult járványhelyzetet megfelelően kezeljék. Biztosítsák a védelmet, és megfelelő tájékoztatást kapjanak az emberek. Kutas Tibor polgármestert a részletekről kérdeztük.

– Az iskola bezárását követően elindult a digitális oktatás. Azon diákok számára, akiknél otthon nincs számítógép, illetve internet, tanulópontokon biztosítjuk a tananyag elérését. A művelődési házban és a régi könyvtár épületében két nagy teremben fogadjuk ezen tanulókat, akik megfelelő távolságban ülhetnek le a számítógépekhez, és kesztyű viselete mellett tanulhatnak. A termeket és az eszközöket folyamatosan fertőtlenítjük. A tananyagok elsajátítását segítő oktató filmeket készítettünk a helyi televízió szakembereinek közreműködésével, melyeket zárt Youtube csatornán keresztül osztottunk meg a diákokkal – részletezte a polgármester.

Az iskolák mellett az óvoda és a bölcsőde is bezárt, ügyelet azonban igénybe vehető.

– Azoknak a szülőknek, akik nem tudják megoldani a kicsik elhelyezését a munkájuk mellett, ügyeletet biztosítunk az óvodában. Elenyésző ezen családok száma, szerencsére a legtöbben meg tudják oldani a gyermekek felügyeletét. Sokan dolgoznak otthonról és nem szívesen engedik most közösségbe a gyerekeket – tette hozzá a polgármester.  

A közétkeztetés szintén biztosított és folyamatos. Elvitelre sokan igénylik a meleg ebédet. A piacot és a köztéri játszótér használatát meghatározatlan időre szünetelteti az önkormányzat. A közterületeken lévő eszközöket, köztéri tárgyakat az önkormányzat munkatársai folyamatosan fertőtlenítik, például a tájékoztató táblákat, padokat, buszmegállókat.

A város öt pontján tájékoztató táblákat helyeztek ki a járvánnyal kapcsolatosan. A lakosság ezekről is tájékozódhat az aktuális tudnivalókról. Emellett a város honlapján, újságjában és a közösségi platformon minden fontos hírt megosztanak az izsáki polgárokkal.

Az önkormányzat munkatársainak egy része otthonról dolgozik, akik nem tudják gyermekük elhelyezését máshogy megoldani. A polgármester és a jegyző azonban a hivatalban dolgozik. Az ügyfélfogadás csak sürgősségi esetben elérhető, a legtöbb ügyet telefonon intézik.

– Úgy látom, hogy az izsákiak nyugodtak, nem pánikolnak és fegyelmezettek a vírus kapcsán. Szerencsére a városban a legtöbb cég működik, az ott dolgozóknak biztosított a megélhetésük. Vannak, akik sajnos elvesztették munkahelyüket, vagy cégük egy időre leállt, mint például a kecskeméti Mercedes gyár. Arra is van példa, hogy megnövekedett a munka egy adott cégnél, mint például az Izsáki Tésztánál, vagy a profilt váltottak, mint a helyi varroda, mely maszkok gyártásába kezdett – részletezte a polgármester.

Az idősek betartják a javasolt otthon maradást. Ebben az önkormányzat is segítségükre van.

– Odafigyelünk az idősebbekre. A polgárőrök folyamatosan járőröznek, ellenőrzik, hogy minden rendben van-e náluk. Az önkormányzat munkatársai a 65 éven felülieknek igény esetén bevásárolnak, csekket befizetnek és gyógyszert kiváltanak. A nagyobb problémát a szociális ellátórendszerben látom, hiszen hamarosan több család jut majd nehéz helyzetbe a munkahelyük elvesztése miatt. E téren kell majd megfelelő megoldásokat találnunk – mondta végezetül Kutas Tibor.