Kezdőlap Kiemelt Kijárási korlátozást rendeltek el

Kijárási korlátozást rendeltek el

Március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást rendeltek el Magyarországon. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.  A kormányfő arról is beszélt, hogy „elviselhető módon” próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól. Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

 – Az eddigi korlátozások eredményesek voltak. A járvány kitörése előtt a kontaktusszám félmillió felett volt, ez leesett a tizedére” – hangsúlyozta a kormányfő. – A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések méretét tizedére csökkentették. A csökkenés most megállt, ezért a további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás.

A kijárást indokolhatja néhány alapos ok:

–  gyerekeket továbbra is be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk

–  az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni;

– ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot.

Az azonban szabálysértésnek minősül, ha nem tartják be ezt a szabályozást.

– Nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés – fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette, szükség esetén azonban akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható.

Forrás: Orbán Viktor Miniszterelnök FB oldal