Kezdőlap Események Leleplezték: bronzszobor készült egy előkelő hun koponyája alapján

Leleplezték: bronzszobor készült egy előkelő hun koponyája alapján

Lelepleztek egy hun előkelő férfi koponyája alapján készült arcrekonstrukciót március 6-án, Marosvásárhelyen. Bíró András Zsolt antropológus a bronzszobrot át is adta a Maros Megyei Múzeum számára. A rekonstrukció hiteles képet ad arról, hogy hogyan is nézhetett ki ez a hun férfi.

A budapesti székhelyű Magyar Turán Alapítvány támogatásával Kustár Ágnes antropológus a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa készítette el a fejet ábrázoló rekonstrukciós szobrot.

Erdély első hun lovas-temetkezéses sírját a Maros Megyei Múzeum régészei Gál Szilárd Sándor vezetésével tárták fel Marosszentgyörgy határában, 2016-ban. Az ásatás során hamar kiderült, hogy több szempontból is rendkívül értékes és érdekes lelet együttesről van szó.Elsősorban azért mert most először sikerült hunokhoz köthető valódi lovas-temetkezést találni Erdélyben. Az eltemetett fiatal férfi előkelő volt,ezt a sírmellékletei bizonyítják, valamint koponyáját mesterségesen torzították, amely a hun korszakban egy jellegzetes szokás volt.Az embertani jellegei alapján pedig sejthető volt, hogy a hun népesség azon csoportjához tartozik, amely a keleti, belső-ázsiai valószínűleg a hunelithez tartozó felmenőkkel rendelkezik. Sok esetben a hun kori leletek nagy része a hunok által meghódított, illetve a törzsszövetségükbe kényszerített különböző,főleg germán és alán eredetű népességekhez köthető. Ebben az esetben azonban nem csak egy hun-kori, hanem egy keleti eredetű, a hun elitből származó személyről van szó.Ezért merült fel annak a lehetősége, hogy a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum, Embertani Tárában egy tudományos arcrekonstrukció készüljön a hun férfiról.A koponya részletes, a különböző arc régiókra is kiterjedő taxnonómiai vizsgálatát Bíró András Zsolt végezte el. Mivel a leletnek nagy jelentősége van, az antropológusokgenetikai vizsgálatot is javasoltak.  Felkérték Török Tibor genetikust a Szegedi Biológiai Központ tudományos munkatársát a vizsgálatok elvégzésére. Sikerült DNS-t kinyerni acsontmintákból és sikerült elvégezni a vizsgálatokat, amelyek igazolták az egykoron itt eltemetett férfi belső ázsiai származását.

A Maros Megyei Múzeum igazgatója, Soós Zoltán úr által vezetett ünnepélyes átadó után egy tudományos konferenciát tartottak a Kultúrpalotában, Marosvásárhely központjában.