Kezdőlap Események „Magyar mikroműhold Föld körüli pályára állt” című tudománynépszerűsítő nyilvános rendezvény

„Magyar mikroműhold Föld körüli pályára állt” című tudománynépszerűsítő nyilvános rendezvény

A Bács-Kiskun Megyei TIT tisztelettel meghívja a Természettudományos Élményközpont szakmai továbbképzése keretében megrendezett „Magyar mikroműhold Föld körüli pályára állt” című tudománynépszerűsítő nyilvános rendezvényére a Tudomány és Művészetek Házába (Kecskemét, Rákóczi út 2.) 2020. március 5-én, 15 órai kezdettel.

Bevezető előadás „A TIT-lapok – 150. évforduló után, 75. születésnap előtt”. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat két, természettudományi profilú lapja is fontos mérföldkőhöz érkezett: a Természet Világa tavaly ünnepelte jogelődje, a Természettudományi Közlöny alapításának 150. évfordulóját. Az Élet és Tudomány pedig készül jövőre esedékes háromnegyed évszázados „születésnapja” megünneplésére. Milyen tervekkel, milyen tudománynépszerűsítő célokkal? Előadó: Gózon Ákos főszerkesztő

Magyar SMOG a világűrben. A Masat-1 fejlesztésével kitaposott ösvényt követve múlt év végén két magyar mikroműhold is Föld körüli Pályára állt. A bűvös kocka méretű SMOG-P a világ legkisebb működő űreszköze a BME fejlesztőcsapatának kreativitását és keze munkáját dicséri. Kutatási feladata a földi eredetű rádiózaj az úgynevezett elektorszmog vizsgálata. Előadó: Herman Tibor okl. villamosmérnök, a BME Széles sávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék munkatársa, a kezdetektől a fejlesztőcsapat tagja, az elsődleges energiaellátó rendszer felelőse. A SMOG küldetés mellett részt vett a másik magyar műhold, az ATL-1 létrehozásában is. Az előadás előtt bevezetőt mond: Nyerges Gyula, csillagász, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

A rendezvény ingyenes melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Programunkat nemcsak felnőtteknek, hanem az élményközpont résztvevőinek és diákoknak is ajánljuk.