Kezdőlap Kecskemét A Konzervgyár további munkaerőt keres

A Konzervgyár további munkaerőt keres

KECSKEMÉT-KIEMELT

Minden eddiginél több terméket gyárt a Kecskeméti Konzerv Kft, miközben készül a nyári szezonra. A munkát néhány napja a honvédelmi irányító törzs katonái felügyelik és segítik.

Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője

A járványhelyzetben hogyan telnek a napok a gyárban? – érdeklődtünk Kovács Jánostól, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetőjétől.

– Nálunk zajlik az élet. A szokásos forgalmunkhoz képest duplázódást tapasztaltunk márciusban, és áprilisban is jóval magasabbak az eladási értékek. Az egész gyárat folyamatosan fertőtlenítjük, a dolgozók szigorúbb egészségügyi szabályok szerint dolgoznak. Mindeközben teljes gőzerővel készülünk a szezonra.

– A vetőmagok rendben vannak?

– Valamennyi vetőmag időben a rendelkezésünkre áll és biztosítani tudjuk a mezőgazdasági partnereinknek. A zöldborsó 80 százalékát már elvetették, a csemegekukorica vetését a múlt héten kezdték el. A meteorológiai szolgálattól megkaptuk az adatokat, azaz a napi hőösszeg szaporulat értékeit, melyek pontos információt adnak arról, hogy mikor érdemes és kell elvetni a vetőmagokat.

– Miért van szükség ilyen mértékű pontosságra?

– A szezonban napi 1.200 tonna nyers alapanyag feldolgozására van kapacitásunk, ezért pontosan ki kell kalkulálni a vetési ütemtervet a napi mintegy 70 hektárra. Csak így biztosított a folyamatos gyártás.

Mi történik, ha a járványhelyzet miatt fennakadás lesz, akár a szállításban, akár a betakarításban?

Ennek kiküszöbölésére – több élelmiszeripari nagyvállalathoz hasonlóan – mi is kértük a kormány által létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot, hogy segítse Konzervgyárunk munkáját. A honvédelmi irányító törzs pénteken érkezett meg cégünkhöz. Így biztosítottnak látjuk, hogy még nehéz helyzetben is ki tudjuk szolgálni partnereinket. A járványhelyzet miatt ugyanis előfordulhatna, hogy késik a vetés, a betakarítás, gond van a szállítással, a csomagolóanyaggal. Optimistán gondolkozunk, de a legrosszabbra is felkészülünk.

– A megnövekedett kapacitást bírják munkaerővel?

– Igen, bár voltak átmeneti nehézségeink e téren. Már az elején a munkától való távolmaradásra kértük meg a 65 éven felüli kollegákat, valamint azokat, akik bármilyen alapbetegséggel küzdenek, így szintén veszélyeztetett körbe tartoznak a koronavírus miatt. Szerencsére egyelőre sikerült pótolni a kiesett munkaerőt.

– Ez elegendő létszám lesz a szezonra is?

– További hetven főre lenne még szükségünk június elejéig, a toborzás folyamatos. Keresünk munkatársakat a műszaki stábba és a gyártó műszakokba egyaránt. A gyártási szezonunk május 10-én indul a rehidratált babbal és csicseriborsóval, majd júniustól jön a zöldborsó, később pedig a csemegekukorica.

– Azok a munkatársak, akik a járvány idején nem vehetnek részt a napi munkában, velük mi lesz?

– Számíthatnak ránk, ahogy eddig mi is számíthattunk rájuk. Nem engedjük el a kezüket.

– Változott az import aránya?

– Igen, most elsősorban a hazai piacra gyártunk, óriási a kereslet a konzervekre és a száraz alapanyagokra. A jövőben mérlegelni is kell a hazai élelmiszergyártás további növelését.

– Mire gondol?

– A Pénzügyminisztérium szakemberei már kikérték a véleményünket arról, hogy milyen lehetőséget látunk a veszélyhelyzet következtében a magyar élelmiszeriparban. Én úgy vélem, hogy át kellene alakítani a mezőgazdasági alapanyagok portfolióját. A magasabb hozzáadott értékű késztermék előállítását szolgáló alapanyagok felé kellene fordulni. Például nagyobb teret kaphatna a fehérbab vagy éppen a csicseriborsó. Természetesen van benne kockázat és több év, mire felfuttatható, de jó lehetőség. Ráadásul a magyar mezőgazdaság adottságai kiválóak, fel lehet készülni ezekre a növényekre, bár az öntözést fejleszteni kell, és a fajtákat ki kell kísérletezni. A fagyasztott termékekkel szemben a konzerveket lehet előtérbe helyezni, hiszen azok három éven át eltarthatók, és áramszünet idején sem romlanak meg. A mostani járványhelyzet is rámutatott, hogy az emberek az elsők között vásárolták fel a konzerveket. Összességében úgy látom, hogy kis összefogással, koordinálással megerősíthető a magyar vállalatok szerepe az élelmiszeriparban.

http://www.kkkft.hu/hu

ARM-2020.04.20.