Kezdőlap Hírek Amerikai vezérkari főnök: Washington nem tartja provokációnak, sem fenyegetésnek az újabb észak-koreai...

Amerikai vezérkari főnök: Washington nem tartja provokációnak, sem fenyegetésnek az újabb észak-koreai rakétakísérletet

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 15., szerda (MTI) – Washington nem tartja provokációnak, sem fenyegetésnek az újabb, kedd reggeli észak-koreai rakétakísérletet – jelentette ki Mark Millay tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a Pentagonban újságíróknak.

    A tábornok szerint az elindított – és tengerbe zuhant – rakéták nem jelentettek fenyegetést az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságára.
    „Szerintem ez inkább az Észak-Koreában zajló ünneplésekkel volt összefüggésben, mintsem bármilyen szándékos provokáció lett volna” – mondta a tábornok. Elmondta, hogy a rakéták rövid hatótávolságúak voltak.
    Észak-Koreában szerdán ünnepségsorozattal emlékeznek meg a rendszer alapítója, Kim Ir Szen – a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un nagyapja – születésének a 108. évfordulójáról. Az amerikai hadvezetés szerint az ünnepség alkalmából indítottak el kedden – feltételezhetően az ország keleti részén fekvő egyik településről – több, rövid hatótávolságú rakétát, és Szuhoj vadászgépekről föld-levegő rakétákat. Ezek mindegyike a Japán-tengerbe hullott.
    A rakétakísérletekről a dél-koreai hadsereg tett először jelentést.

kjj \ kbt \ kpt

MTI 2020. április 15., szerda 2:51