Kezdőlap Hírek Bizottságok és politikai csoportok ülései következnek a héten az Európai Parlamentben

Bizottságok és politikai csoportok ülései következnek a héten az Európai Parlamentben

Bizottságok és politikai csoportok ülései következnek a héten az Európai Parlamentben. A szakbizottságok a Covid19-járvánnyal kapcsolatos gazdasági, szociális és pénzügyi vonatkozásokról kérdezik az Európai Bizottság illetékes tagjait. Megvizsgálják a válságintézkedések jogállamisági vonatkozásait is.
 
Az előző hetekhez hasonlóan a Parlament továbbra is minimálisra csökkenti a személyes jelenlétet az épületeiben, ezzel is hozzájárulva a Covid19 járvány terjedésének lassításához, ügyelve közben arra, hogy ne sérüljön demokratikus ellenőrző szerepe, és hogy jóvá tudja hagyni a válságintézkedéseket tartalmazó uniós jogalkotási lépéseket.Az ülések során figyelnek arra, hogy betartható legyen az egészségügyileg indokolt távolság a résztvevők között. A képviselők, a biztosok és a Tanács képviselői is részt vehetnek a vitában online módon. Az internetes közvetítések révén az újságírók is élőben követhetik a vitákat. 

Az Európai Tanács ülése – válasz a Covid19 járványra: David Sassoli beszéde. Az EP elnöke a Tanácshoz intézendő beszédében a Parlament nevében közös uniós cselekvésre hív fel a korlátozások utáni időszakban is, az uniós költségvetés által garantált „helyreállítási kötvények” bevezetését és egy legkevesebb 50 milliárd eurós Koronavírus Szolidaritási Alap létrehozását kéri. (Csütörtök)

ECON bizottsági ülés az Eurogroup elnökével. A Tanács április 23-ra összehívott ülése előtt a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság Mário Centenóval, az Eurócsoport elnökével vitatja meg a Covid19-válság gazdasági, pénzügyi és társadalmi következményeire adandó válaszokat. (Kedd)

AZ EU HOSSZÚTÁVRA TERVEZ

Védőmaszkok exportja. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) tagjai Phil Hogan kereskedelmi biztossal megvitatják, hogy szükséges-e meghosszabbítani a védőmaszkok EU-n kívüli exportjának engedélyhez kötöttségét. Szó lesz emellett az unió Covid19 miatti intézkedéseinek a kereskedelemre gyakorolt hatásáról is. (Kedd)

Hirdetés: Kecskeméti Vizilabda Egyesület
A cikk a link után folytatódik

A cikk folytatása:

Jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok a világjárvány idején. Az Állampolgári Jogi, Bel‑ és Igazságügyi (LIBE) Bizottság megvitatja a lengyelországi jogállamiság helyzetét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügy-miniszterrel, Didier Reynders igazságügyi biztossal, a Tanács képviseletében Irena Andrassy nagykövettel, és Adam Bodnar lengyel alapjogi biztossal Megvizsgálják a valamennyi tagállamban hozott sürgősségi intézkedéseket, különös tekintettel Magyarországra (15.30-16.55). Napirenden lesz még a LIBE jogállamisági munkacsoportjának beszámolója és az éves Jogállamisági Jelentés megtárgyalása Reynders biztossal. (Csütörtök)

A Covid19-járvány hatása a turizmusra. A Közlekedés és Turisztika Bizottság tagjai Thierry Breton belső piaci biztossal tekintik át a Covid19-válság hatását az idegenforgalmi szektorra. (Kedd)

A Covid19-ra adandó válasz és az EU hosszútávú költségvetése (MFF). A Regionális Fejlesztési Bizottság (REGI) Valdis Dombrovskissal, az Európai Bizottság alelnökével és Elisa Ferreirával, a kohéziós reformokért felelős biztossal vitatják meg a kohéziós politika jövőjét a következő hosszútávú uniós költségvetésben. (Hétfő)

A Covid19-válság és a Green Deal. A Környezetvédelmi, közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság Frans Timmermans  bizottsági alelnökkel egyeztet az Európai Zöld Megállapodásról és a klímatörvényről. (Kedd)