Kezdőlap Kecskemét Budapest Gazdaság-ingatlan Az első negyedévben stagnált az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és...

Gazdaság-ingatlan Az első negyedévben stagnált az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén

Budapest, 2020. április 11., szombat (MTI) – Az első negyedévben az ipari ingatlanok iránti bruttó kereslet Budapesten és környékén 79 660 négyzetmétert tett ki, ami stagnálást jelez az előző év azonos időszakához képest – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) az MTI-vel.

    A közlemény szerint az év első három hónapjában az irodapiaci adatok még nem mutatták a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat. A piaci kereslet nagyrészt megfelelt az elmúlt öt év első negyedéves volumeneinek, és az elérhető területek kínálati bérleti díjai alapján lényeges bérleti díj korrekciót sem tapasztaltak.
    A kereslet 36 százalékát a szerződéshosszabbítások tették ki, ezt követték az új szerződések 31 százalékos, valamint az előbérletek 14 százalékos és a bővülések 13 százalékos részaránnyal.
    Az üresedési ráta 6,2 százalékra nőtt, ami 0,6 százalékpontos negyedéves emelkedésnek felel meg. A közlemény szerint a csekély, 0,6 százalékponttal emelkedő üresedés hátterében jellemzően tervezett költözések és lejáró bérleti szerződések álltak.
    Az első negyedévben két irodaépülettel bővült a budapesti modern bériroda állomány, miután átadták a BudaPart Gate és a Budapest One épületeket, előbbi területe 18 160, utóbbié 27 400 négyzetméter.
    A teljes budapesti modern irodaállomány 3 millió 740 ezer 990 négyzetmétert tesz ki, amelyen belül 3,1 millió négyzetméter “A” és “B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint több mint 609 ezer négyzetméter saját tulajdonú iroda található.
    A vizsgált időszakban a BIEF 118 irodahasználati szerződést regisztrált, amelyek átlagos mérete 675 négyzetméter volt, három megállapodás vonatkozott 5000 négyzetméternél nagyobb területre.
    A legnagyobb ügylet egy 7450 négyzetméteres előbérleti megállapodás volt, amit a Váci Greens E-ben kötöttek. A legnagyobb bérlet-hosszabbítást 6300 négyzetméterre írták alá a Park Atrium épületében, és a legnagyobb új szerződést a frissen átadott Budapest One-ban zárták le, 4730 négyzetméterre.
    A BIEF tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlan tanácsadók.
Fotó: illusztráció
gtz \ gtr

MTI 2020. április 11., szombat 8:00