Kezdőlap Hírek Időjárás-jelentés

Időjárás-jelentés

 Budapest, 2020. április 14., kedd (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    —————————
    Finnország felett markáns ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja a Kelet-európai-síkságon és a Kárpát-medencén át az Alpokig húzódik. E mentén, illetve a ciklon középpontjának jó 1000 km-es környezetében sokfelé esik az eső, illetve havazik. A front hátoldalán erőteljes északi áramlással érkezik a hideg légtömeg, amelynek szabad útja van a sarkvidéktől egészen az Alpok vonulatáig, de a Kárpát-medencébe és a Balkán-félszigetre is betör. Ettől a rendszertől nyugatra anticiklon helyezkedik el, amelynek középpontja a Brit-szigetek felett van. Területén eseménytelen, többnyire napos idő van. A Földközi-tenger környékén jellegtelen a nyomási kép, alapvetően sekély ciklonális hatások dominálnak, kissé vagy közepesen felhős ég mellett elsősorban az Ibériai-félszigeten fordul elő csapadék. A Kárpát-medence időjárását a hidegfront mögött a magasban gyorsan megkezdődő, intenzív melegedés, és a talaj közelében pedig magasnyomás együttesen alakítja.
    
    Várható időjárás szerda estig
    —————————–
    Északnyugat felől tovább csökken a felhőzet, kora délután már délkeleten is kisüt a nap. A tartós csapadék délen, délkeleten is megszűnik, délután a gomolyfelhőkből legfeljebb a Duna-Tisza-közén alakulhat ki egy-egy futó zápor. A derült éjszakát követően szerda délután főleg az északkeleti tájak fölé érkeznek fátyolfelhők, de még ott is alapvetően napos időre van kilátás. Az erős északi, északnyugati szél estére mérséklődik, majd szerdán a nyugatira forduló szél több helyen megélénkül, északon, északkeleten helyenként meg is erősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -4 fok között alakul. Ennél a hidegre hajlamos helyeken hidegebb, vízpartokon, városokban melegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 13 és 18 fok között valószínű.

kf \ bbsg \ gkp

MTI 2020. április 14., kedd 16:34