Kezdőlap Jótékonyság Kecskemét-2020.04.15.

Kecskemét-2020.04.15.

Vandál kezek ismét meggyalázták a Wojtyla Ház előkertjét

Nemrégiben, immáron visszatérő jelleggel, újabb környezetkárosító esemény borzolta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének kedélyállapotát. Nagypéntek estéjén ismeretlen tettes több tucat árvácskát tépett ki az Egressy utcai népkonyha előkertjéből, ráadásul időközben megszaporodtak a viráglopások a Mezei utcai, Belső-Szegedi úti és Kurucz téri Krisztus-keresztek környezetében. (Fotók: Mátyus István)
– Számomra teljesen érthetetlenek ezek a szinte évente újólag előfordulóbarbár cselekedetek. A mostani eset kapcsán több feltételezés került szóba. A Wojtyla Ház köztudottan katolikus alapokon működő szociális intézmény, ezért e barbarizmusakár keresztényellenes lépésnek is betudható. Ismerve korunk társadalmának aktuális állapotát, nem kizárt, hogy egy drogos fiatalról lehet szó, aki a napi szerhasználathoz szükséges anyagiakat próbálja ilyképpen előteremteni. Ugyanakkor a gyakori ismétlődés tudatosságot, következetességet feltételez. Arendőrséggel karöltve fokozottan szemmel tartjuk az Egressy utca környékét, és szándékunk szerint együttes erővel, a vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával, nemsokára közösen kézre kerítjük az elkövetőt – kommentálta a legutóbbi történéseket Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója.
Farkas Pál, a jótékonysági szervezet programszervezőjének vélekedése szerint feltételezhetően nem rendelkezik üzleti háttérrel a „hiányos értelmi képességekkel bíró aljas, jellemtelengazember”, mivel az arcát a biztonsági kamerák elől gondosan eltakaró illető részbengyökerestől, további felhasználást kizáró módon tépte ki a virágokat.
– Mindezek ismertében képtelen vagyok elfogadható indokot, értelmes motivációt találni ebben a kirívóan visszataszító, antiszociális megnyilvánulásban. Ezenfelülgondozottjaink személyes sértésnek is veszik, hakezük munkáját civilizálatlan egyének megszentségtelenítik. Mindenesetre kiértékeltük akamerafelvételeket, majd ennek megfelelően kértük a rendőrség fellépését– nyilatkozott az ügy kapcsán a Wojtyla Ház önkéntese.
Erős felindultsággal beszélt a történésekről Kispatakiné Szénási Melinda, a karitatív létesítmény munkatársa. Mint kifejtette: „Egész évben ki sem látunk a munkából; kapálunk, öntözünk, pótoljuk az ellopott növényeket. A semmirekellő drogosok meg tönkreteszik a kertünket. A Mezei utcai, a Belső-Szegedi úti és a Kurucz téri Krisztus-keresztekhez is kivonulunk, de minek? Nem hiszem el, hogy senki nem látja, amikor lopják a virágokat. Olcsó pénzért eladják a növényeket, utána meg ital és drog lesz belőle. Milyen dolog ez? Nem tudom, mennyire van értelme folytatni.”
Az ügyben a Kecskeméti Rendőrkapitányság vizsgálatot indított.