Kezdőlap Európai Parlament Koronavírus – Olasz pártelnök: döntenünk kell, hogy fenn akarjuk-e tartani Európát

Koronavírus – Olasz pártelnök: döntenünk kell, hogy fenn akarjuk-e tartani Európát

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2020. április 17., péntek (MTI) – Nagy-Britannia és Olaszország nélkül Európa nem létezne többé Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint, aki pénteki interjújában úgy vélte, a római kormánynak hallatnia kell szavát Európában, és Giuseppe Conte miniszterelnök nem térhet vissza üres kézzel az Európai Unió állam- és kormányfőinek következő találkozójáról.
    Giorgia Meloni a SkyTg24 hírcsatornának nyilatkozva kijelentette: „Olaszország nincsen tisztában jelenlegi tárgyalási erejével: most mi vagyunk azok, akik dönthetünk arról, hogy létezzen-e Európa. Nagy-Britannia és Olaszország nélkül Európa nem létezik többé. Csak egy nagy Németország lenne, amely agyonnyomná Franciaországot is. Ez magyarázza Franciaország ingadozását, pedig általában Berlin szövetségese szokott lenni” – fogalmazott.
    A jobboldali ellenzéki párt elnöke az EU-tagországok állam-és kormányfőinek április 23-i találkozójáról beszélt, amelyen Giuseppe Conte római miniszterelnöknek döntenie kell, elfogadja-e az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) Olaszországnak felkínált mintegy 37 milliárdos pénzügyi forrásait, vagy lemond erről. Az ESM elutasítását a Giuseppe Contét kormányra emelt Öt Csillag Mozgalom (M5S) szorgalmazza, miközben a másik kormányerő, a baloldali Demokrata Párt (PD) helyesli az ESM felhasználását. Giuseppe Conte a feltételekhez kötött ESM-források helyett az úgynevezett eurókötvények kibocsátását akarja elérni, az EU közös garanciavállalásával. Elemzők szerint a járványhelyzetnél is súlyosabb olaszországi gazdasági válságban az EU-tól szerzett forrásokon múlhat Giuseppe Conte kormányfői széke. Sajtókommentárok szerint a római kormányfő kész akár vétójogával is élni, nehogy üres kézzel térjen haza, „földre esve az elutasított ESM-források és az északi tagállamoktól nem támogatott eurókötvények között”.
    A Giorgia Meloni vezette FdI és a Matteo Salvini irányította Liga úgy látja, nemcsak a Conte-kormány, hanem Olaszország sorsa forog kockán. Az ESM-források elfogadását az FdI és a Liga sem támogatja.
    „Ha Európa kölcsönt akar adni, és utána megfizettetni velünk a kamatokat, akkor ez nem tűnik előnyösnek számunkra” – mondta Giorgia Meloni, akivel az FdI a Liga utáni második legnagyobb jobboldali párttá nőtte ki magát, támogatottsága a felmérésekben már meghaladta a 13 százalékot, és megközelítette a 15 százalékra süllyedt M5S-t. Hangoztatta, hogy Giuseppe Conte nem írhat alá semmilyen EU-megállapodást, mielőtt ezt a római parlamenttel egyezteti.
    „De ha Conte meg akarja vetni a lábát az EU-ban, akkor támogatni fogjuk, hiszen az olaszországi jobboldalnak köszönhetően vetheti meg a lábát” – tette hozzá Meloni. Megjegyezte, Olaszország „milliárdos befizetője Európának, soha nem gyengítette Európát, ezért most sem alamizsnát kér”.
    Azzal kapcsolatban, hogy a jobboldali koalíció harmadik pártja, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) viszont támogatja az ESM-források használatát, Giorgia Meloni úgy reagált, nem véletlen, hogy az FdI és a FI nem ugyanannak az európai pártcsaládnak a tagja.
    Giuseppe Conte április 21-én jelenti be a római parlamentben, milyen álláspontot kíván képviselni az Európai Tanács virtuális csúcstalálkozóján.
    Renato Brunetta FI-politikus kijelentette, Conte és a pártok a parlamentben tisztázzák, „ki akar Európában maradni, és ki akar kilépni”.

hsj \ kvb \ bpt

MTI 2020. április 17., péntek 12:15