Kezdőlap Kiemelt Koronavírus – Tizenkétezer felett a nagy-britanniai halálos áldozatok száma

Koronavírus – Tizenkétezer felett a nagy-britanniai halálos áldozatok száma

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2020. április 14., kedd (MTI) – A kedden ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában átlépte a 12 ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma.

    Az egészségügyi minisztérium kedd délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 778 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.
    Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 717, két nappal korábban 737, a három nappal ezelőtti statisztikában 980 haláleset szerepelt.
    Az egy napon belüli 980 haláleset volt eddig a legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta.
    A brit egészségügyi minisztérium kedd délutáni tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 12 107-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.
    Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.
    A keddi tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5252-vel emelkedett.  
    Nagy-Britanniában keddig 302 599 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 93 873-ról állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.
    Számos esetben ugyanazt a pácienst többször is kivizsgálták – főleg azokat, akik az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjaiként közvetlenül részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek kezelésében -, így az eddig elvégzett szűrések teljes száma meghaladja a 382 ezret.
    A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint Angliában és Walesben 16 ezer halálesetet jelentettek az április 3-án zárult egy hétben, hatezerrel többet, mint ahány a hosszú távra visszatekintő folyamatok alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.
    Az ONS kimutatása szerint a vizsgált héten kiállított halotti bizonylatok közül 3475-ben szerepel a koronavírus szó, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának több mint az ötöde kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz.
    A hivatal hangsúlyozza ugyanakkor: ebből az összesítésből nem derül ki, hogy azok közül a halálesetek közül, amelyek a normál statisztikai folyamatokból levezethető halálozási szám felett következtek be, mennyi köthető közvetlenül a Covid-19 járványhoz, és mennyi például ahhoz, hogy egyes betegek nem fordultak orvoshoz más olyan betegségekkel, amelyek végül ténylegesen a halálukat okozták.

gke \ kpl \ kvs

MTI 2020. április 14., kedd 17:22