Kezdőlap Kiemelt Koronavírus – Tovább gyorsult az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése Szlovákiában

Koronavírus – Tovább gyorsult az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése Szlovákiában

Pozsony, 2020. április 14., kedd (MTI) –

Az előző hetekhez képest gyorsuló tendenciát mutat a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga Szlovákiában – derült ki az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adataiból.

    Szlovákiában hétfőn 66 új személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, s így a korábbiakkal együtt már 835 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter kedden Pozsonyban. Hétfőn az új fertőzések többségét egy bazini idősotthonban diagnosztizálták.     Bár a SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizáltak száma más európai országokhoz képest az öt és fél milliós Szlovákiában még viszonylag mérsékeltnek számít, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga gyorsuló tendenciát mutat. Míg az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül volt, a múlt héten már az ötvenet közelítette, a legfrisebb adatok szerint pedig ezen a héten ennél is magasabb lehet. Ugyanakkor pozitív hírnek számít, hogy egyre több a betegségből kigyógyultnak nyilvánított ember, az egészségügyi minisztérium adatai szerint számuk keddre 113-ra emelkedett, közülük 33-at kezeltek kórházban.     A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden Ján Mikas országos tisztifőorvost idézve azt jelentette: egyelőre nem  erősítették meg a kór csoportos terjedését, de ez a legnagyobb eséllyel a roma telepeken fordulhat elő. Mikas erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a múlt héten a kelet-szlovákiai Szepességben öt roma telep került karanténba, miután az ott végzett vírustesztelések során sok fertőzöttet találtak.     Igor Matovic szlovák kormányfő kedden a tisztifőorvossal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján  bejelentette, hogy újraindítják a kórházakban a korábban leállított, tervezett operációk végzését. A karantén alá helyezett roma telepekről elmondta, hogy 1044 roma közösség él az országban. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az intézkedésben nyoma sincs megbélyegzésnek. Az egészségügyi tárca vezetője ennek kapcsán hozzátette: minden egyes olyan területet karantén alá fognak helyezni, ahol a fertőzés ellenőrizhetetlen terjedést mutat.     A kór miatt Szlovákiában jelenleg 121 személyt kezelnek kórházban, ami kevesebb, mint a múlt héten, négyen vannak intenzív osztályon, a betegségnek egyelőre két hivatalosan elismert halálos áldozata van. A vírus kimutatására az országban elvégzett tesztek száma keddre meghaladta a harmincezret, ezek közül 29 217 bizonyult negatívnak.     Hétfőn éjfélkor lejárt az országban a múlt héten bevezetett utazási korlátozás és részleges kijárási tilalom hatálya, de a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállított határellenőrzést május 7-ig meghosszabbították.  
    Bár egyelőre kevés konkrét adat áll rendelkezésre, a  továbbra is érvényben lévő többi korlátozás gazdasági hatásai már kezdenek érezhetővé válni. Ennek egyik jó szemléltető példája az ország egyetlen európai léptékben is jelentős forgalmat bonyolító repülőtere, a pozsonyi Stefánik repülőtér (BTS), amely az MTI-nek eljutatott közleményében kedden arról tájékoztatott: márciusban éves szinten 72 százalékkal esett vissza az ott bonyolított személyforgalom, miközben a teherforgalom ugyanebben az időszakban 44 százalékkal nőtt.

ksr \ kgf \ kbar \ kpl \ kvs

MTI 2020. április 14., kedd 16:44