Kezdőlap Kiemelt Kötelező ellenőrzést rendel el az országos tisztifőorvos az idősotthonoknál

Kötelező ellenőrzést rendel el az országos tisztifőorvos az idősotthonoknál

Budapest, 2020. április 8. A kormany.hu által közreadott képen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár (b) a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 8-án. Mellette Müller Cecília országos tisztifõorvos (k) és Gál Kristóf, az ORFK szívivõje (j). A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki az államtitkár, és hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövõben is inkább bõvíteni fogják, nem szûkíteni. MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Egyes idősotthonokban „sérült” az egészségügyi ellátás, ezért az idősotthonokban kiemelt, kötelező ellenőrzés lesz – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy az idősotthonok veszélyeztetettek, ezért fokozott az intézményfenntartók felelőssége.

A hiányosságokat fel kell számolni – tette hozzá.

A fővárosi Pesti Úti Idősek Otthonában négy lakó hunyt el koronavírus-fertőzés következtében. A lakók több mint felét már tesztelték, mindenkit vizsgálni fognak – mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy folyamatosan követni kell az enyhe tünetekkel az intézményekben maradó fertőzötteket is.

Hozzátette: időben bevezették a felvételi zárlatot, a látogatási tilalmat, és kimenniük sem szabad az ott élőknek. Ez vonatkozik a húsvéti időszakra is.

A tisztifőorvos szólt arról is: az elmúlt 24 órában ismét 11 ember halt meg, és 78-cal nőtt a fertőzöttek száma.

Ugyanakkor 94-re emelkedett az egészségügyi intézményekből gyógyultan távozóké.

Tájékoztatása szerint az a két beteg is jól van, aki korábban lélegeztetőgépre szorult, de a napokban lekerülhetett a gépről.

Kitért arra: továbbra is Budapesten és Pest megyében van jelen a legkoncentráltabban a vírus, az összes fertőzött majdnem kétharmada itt található, de valamennyi megye érintett, és bármely település érintett lehet.

Kérdésre válaszolva hozzátette: ennek nyilvánvaló oka, hogy a főváros és az agglomeráció sűrűn lakott, illetve hogy Budapesten sokkal több a nagy intézmény, mint az ország más részein.

Azt is mondta: látva a járvány lefolyását a világ más részein, „nemigen” tartja elkerülhetőnek a tömeges megbetegedéseket, ugyanakkor az eddig meghozott intézkedéseknek éppen ez a célja.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: a mentőszolgálat munkatársai mindkét módszert, tehát a gyorstesztet is használják a lehetséges fertőzöttek szűrésére.

Elmondta azt is, hogy a korábban a koronavírustesztek elvégzésére kijelölt 7 laboratórium mellett keddtől az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben is végeznek teszteket.

Arra kérdésre, hogy az egészségügy átszervezése után hogyan történik azoknak a betegeknek az ellátása, akiknek nincs koronavírus-fertőzése, azt mondta: fokozatosan készül az egészségügyi ellátórendszer a koronavírusos betegek fogadására, ezért most csak a sürgős beavatkozásokat, illetve azokat végzik el, amelyek elmaradása veszélyeztetné a beteget.

Hozzátette: ez utóbbi beavatkozásokat azonban el kell végezni, ezért javasolta, hogy amennyiben nem így történne, a beteg első körben forduljon az intézményvezetőhöz, aztán a betegjogi képviselőhöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.


Forrás: MTI