Kezdőlap Kiemelt Magyar egyetemisták 24 óra alatt készítették el a csodaszemüveget, ami segíthet az...

Magyar egyetemisták 24 óra alatt készítették el a csodaszemüveget, ami segíthet az egészségügyi dolgozóknak

2020. április. 09. 16:03 2020. április. 09. 16:22 TECH– hvg

Nagyobb biztonságban lehetnének az egészségügyben dolgozó ápolók, ha a magyar egyetemisták fejlesztése piacra kerülne. Az új, 3D-nyomtatással elkészíthető szemüveg nemcsak praktikus, de előállítása is rendkívül olcsó.


A koronavírus-járvány megállításán nemcsak az orvosok és ápolók dolgoznak, egy Észtországból induló kezdeményezésnek köszönhetően 48 órára a programozók és mérnökök is bekapcsolódtak a küzdelembe. A Hack the Crisis elnevezésű hackathon magyarországi eseményén több mint 800-an vettek részt, és számtalan jó ötlet született, amivel az egészségügy leterheltségét igyekeznek csökkenteni az ötletgazdák.

[Krónikus betegeken segítene a járvány idején egy új magyar alkalmazás]

Erre szolgál a Team Discover által kifejlesztett készülék is, ami az ápolók munkáját igyekszik megkönnyíteni, nem mellesleg pedig igen sok időt és pénzt spórolhat meg az egészségügy számára. A hat magyar egyetemista – akik között van mérnökinformatikus, mechatronikus, biomérnök, villamosmérnök, UX-es/videós és 3D nyomtatás specialista is – Stockholmból és Budapestről dolgozott össze, az ötletükkel pedig az EIT Health InnoStars különdíját hozhatták el.

A csapat 24 óra leforgása alatt készített el egy olyan 3D-nyomtatással készülő, szenzorokkal ellátott szemüveget – pontosabban annak prototípusát –, ami gyorsabbá és biztonságosabbá tehetné a betegek rendszeres megfigyeléseit a kórházakban. A mérésekhez ugyanis az ápoló személyzetnek nem is kellene a beteg közelében lennie, amivel nemcsak időt, de rengeteg védőfelszerelést is lehetne spórolni.

Miután a beteg felveszi a készüléket, az automatikusan megméri többek között a lázát és a véroxigén-szintjét is.

A rendszer további előnye – amellett, hogy kisebb a fertőződés kockázata –, hogy a mért adat azonnal bekerül az online rendszerbe, így nem kell külön adminisztrációval foglalkoznia a személyzetnek.