Kezdőlap Kiemelt Novák Katalin: a kormány a járvány idején is segíti a beteg gyermekeket...

Novák Katalin: a kormány a járvány idején is segíti a beteg gyermekeket nevelő családokat

A kormány a koronavírus-járvány idején is segíti a beteg gyermekeket nevelő családokat, köztük azokat, melyekben 1-es típusú diabéteszes gyermekek élnek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin a kormányzat civil szervezetekkel folytatott online egyeztetést követően azt közölte, keresik a megoldásokat arra, hogyan segítsék ezeket a családokat. Példaként említette a lejáró felülvizsgálati határidők meghosszabbításának lehetőségét.
Ismertetése szerint Magyarországon 3500-4000 családban nevelnek 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, akiknek a betegsége a családtagok és a pedagógusok folyamatos odafigyelését igényli.
Emlékeztetett arra, hogy a betegek számára már korábban elérhetővé tették a legkorszerűbb ellátást, anyagi helyzetüktől függetlenül. Közölte, normatívvá tették a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor, valamint a vércukor-szint egyensúlyát segítő inzulinpumpa és kiegészítői támogatását. Gyerekek és nappali tagozatos tanulók 98, míg a felnőttek 80 százalékos támogatással juthatnak ezekhez – fűzte hozzá.
A fontos változások között említette még, hogy elérhetővé tették a gyermekek otthongondozási díját (gyod) azoknak a családoknak, melyekben indokolt, hogy az egyik szülő folyamatosan a gyermek mellett legyen, hiszen így nem tud dolgozni.
Elmondta, a kormány arról döntött, félmilliárd forintos pályázati támogatást biztosít a diabétesz-centrumoknak, továbbá 100 millió forintot az 1-es típusú diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteket; ezeket a pályázatokat a közeljövőben írják ki.
A szerdai egyeztetés napirendjére került témák között említette a köznevelést és a közétkeztetést, valamint a diabéteszes gyerekek sportolási lehetőségeinek biztosítását. Azt hangoztatta, a cél az, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket ne érje semmilyen hátrány a köznevelési intézményekben, felkészülten fogadják őket az ország valamennyi iskolájában, óvodájában.
Az államtitkár szerint – tekintettel a diabétesszel élő gyermekek speciális igényeire – szükség van a közétkeztetésre vonatkozó szabályok felülvizsgálatára, hogy őket is ki tudják szolgálni, például meghatározott időben, illetve ételadagokkal.
Kitért arra is, a Testnevelési Egyetem bevonásával edzők és testnevelési tanárok számára képzési programot indítanak, hogy a diabéteszes gyerekek számára is megfelelő sportolási lehetőséget tudjanak adni, egyebek mellett azért, hogy ne mentsék fel őket tornaórán.
Novák Katalin azt közölte, az öt államtitkárság és 12 civil szervezet részvételével zajló szerdai online megbeszélés arról szólt, hogy utóbbiak észrevételei, javaslatai eljussanak a döntéshozókhoz. A megbeszélések nem értek véget, a konkrét jogszabályszövegről is egyeztetni fognak – fűzte hozzá.
Az államtitkár azt mondta, abban bízik, hogy jövőre már az új jogszabályoknak megfelelően tudják majd az 1-es típusú diabéteszes ellátását garantálni.

MTI 2020. április 1.