Kezdőlap Kiemelt Polgármesteri közlemény: Sikerült megakadályozni a Neumann János Egyetem megszűnését

Polgármesteri közlemény: Sikerült megakadályozni a Neumann János Egyetem megszűnését

Ősszel még a szegedi felsőoktatásba történő teljes beolvadás várt volna az intézményre, ami a Neumann János Egyetem megszűnését jelentette volna. Ezt sikerült megakadályozni a tárgyalásoknak köszönhetően.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester közleménye az alábbiakban olvasható:

Az Országgyűlés a napokban dönt több felsőoktatással kapcsolatos kérdésről, számos egyetem átalakulásáról. A törvénytervezetekből kitűnik, hogy az átalakítással érintett felsőoktatási intézmények egy része alapítványi működtetésbe kerül, egy másik része egyes karokat ad át más egyetemeknek, továbbá van olyan intézmény, amely beolvad egy másik egyetembe, ezzel lényegében megszűnik. Utóbbira példa a Kaposvári Egyetem, amely beolvad a Szent István Egyetembe.

Ezúton tájékoztatom Kecskemét lakosságát arról, hogy a Neumann János Egyetemre ősszel még a szegedi felsőoktatásba történő teljes beolvadás várt, ami a Neumann János Egyetem megszűnését jelentette volna!

Ezt sikerült megakadályozni! Mérhetetlen mennyiségű munkával, tárgyalások sokaságával sikerült elérni, hogy a Neumann János Egyetem alapítványi működtetésbe kerüljön, sikerült végigvinni a teljes előkészítést. Köszönet érte az egyetem munkatársainak!

Az alapítványi működés nem az állami finanszírozás megszűnését jelenti, hanem egy sokkal rugalmasabb, egyszerűbb döntésmechanizmussal működő intézmény lehetőségét. Világszerte számos példa van erre, egyebek között a világhírű Sorbonne is alapítványi működésben van. Kecskeméten tovább erősödik a műszaki, a gazdaságtudományi és a vidékfejlesztési képzés, már tervezik új, a XXI. század kihívásainak megfelelő szakok elindítását. További előny, hogy az újonnan létrejövő alapítvány tulajdonba kapja az államtól az egyetemi ingatlanokat.

A Pedagógusképző Kar a tervek szerint átkerül a Károli Gáspár Református Egyetemhez. Ez pedig nem a kar elvesztését jelenti, hanem a Károli egyetem ismételt megjelenését Kecskeméten. Itt fontos megjegyezni, hogy a pedagógusképzést eleve a reformátusok alapították, amúgy pedig a kar épülete a református egyház tulajdonában volt eddig is. Felvettem a kapcsolatot az egyetemmel és azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem leépítést, hanem a képzések fejlesztését tervezik Kecskeméten, például visszahoznák a városba a Károli egyetem korábban is itt működő jogi képzését.

Mindebből kitűnik, hogy Kecskemét, mint egyetemi város, nem hogy gyengülne, hanem erősödik, hiszen megmarad és fejlődik a Neumann egyetem, visszatér a városba a Károli egyetem, továbbá változatlanul jelen van és éppen bővül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete.

Üdvözlettel:
Szemereyné Pataki Klaudia
Kecskemét MJV polgármestere