Kezdőlap Fejlesztés Segítség a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozásoknak

Segítség a koronavírus miatt bajba jutott vállalkozásoknak

A Kecskemét Megyei Jogú Város tulajdonában álló Városi Alapkezelő Zrt. több jelentős beruházási projekten dolgozik. Jelenleg azonban az egyik legfontosabb küldetésének érzi, hogy a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került helyi vállalkozásoknak segítő kezet nyújtson. A munkahelyvédelmi programról, valamint a folyamatban lévő projektekről dr. Várady Zoltán, a Városi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója adott tájékoztatást. 

– Néhány napja elindult a munkahelyvédelmi programjuk. Kiknek jelenthet ez segítséget?

– A Városi Alapkezelő Zrt. Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alapja a koronavírus járvány miatt bajba jutott kecskeméti székhelyű kis- és középvállalkozásoknak szeretne segíteni a munkahelyek megőrzésében és visszaszerzésében a speciálisan erre a célra létrehozott finanszírozási konstrukcióval. Tudjuk és tapasztaljuk, hogy nagyon sok ágazatot érint a gazdasági visszaesés, a gyárak leállása, és így a cégek árbevételük kiesésével a dolgozók bérköltségeit nem tudják kigazdálkodni. Az általunk nyújtott finanszírozás több hónapra biztosíthatja a béreket és az esetleges járulékokat.

– Mekkora összegről beszélhetünk?

– A munkahelyvédelmi finanszírozási konstrukciónk keretében a vállalkozások 6 havi munkabér- és kapcsolódó járulék kiadásait finanszírozzuk meg. A kis összegű tőkebefektetés és a nagyobb összegű tagi kölcsön együttes felső összeghatára jelenleg 200.000 euró, azaz közel 70 millió forint. Ezen összeg várhatóan 2-3 héten belül jelentősen nőni fog az uniós szabályozás eredményeképp, 800.000 ezer euróra.

– Mindenki megkaphatja a maximumot?

– Mivel az Európai Unió szabályozza a De minimis támogatásokat, így ha már egy adott vállalkozás igényelt hasonló támogatást, akkor annyival kevesebb összeget kaphat. A váratlan válsághelyzetre való tekintettel döntött úgy az Unió, hogy a keretet most megemeli a négyszeresére. Erre azonban még néhány hetet várni kell.

– Mekkora kamattal számolhatnak az igénylők?

– A finanszírozási konstrukciónk rugalmas és kedvező kamatozású. Éves szinten 2,5-3,5 százalék a kamat mértéke. Ez függ a vállalkozás gazdasági minősítésétől, pénzügyi helyzetétől. Azon cégek, melyeknél alacsonyabb a pénzügyi kockázat, ott évi 2,5 százalék, ahol magasabb, ott 3,5 százalék.

– Milyen követelményeknek kell megfelelnie a vállalkozásoknak?

– Első körben azok a legalább 3 fő létszámot foglalkoztató cégek igényelhetik a finanszírozási konstrukciót, melyek tavalyi árbevétele meghaladta a 150 millió forintot. Minden jelentkező vállalkozást gazdaságilag átvizsgálunk, hogy lássuk a likviditási helyzetét, gazdasági eredményeit. 

– Ön hogyan látja, meddig tarthat ez a gazdasági visszaesés?

– Csak becsülni tudom, de úgy vélem, néhány hónapnál nem lesz hosszabb. Így mindenképpen célszerű a vállalkozásoknak megtartania a jó munkaerőt, mégha erre az időszakra – a lecsökkent munkával arányosan – a béreket újra is tárgyalják. Ha pár hónap múlva újraindul a gazdaság, legalább a vállalkozásnak nem kell majd arra is energiát, időt áldoznia, hogy megtalálja a megfelelő, szakszerű munkaerőt, nem beszélve arról, hogy a dolgozó sem marad munka és pénz nélkül.

– Milyen ütemben kell a részleteket visszafizetni?

– Egyéves fizetési moratóriumot adunk, utána a kamatot már szükséges megfizetni. A teljes összeg visszafizetésére öt év áll rendelkezésre, ezen belül mindenki olyan ütemben és részletekben törleszt, ahogyan a vállalkozása anyagi helyzete engedi.

– Gondoltak a kisebb árbevételű cégekre is? Nekik hogyan tudnak segíteni?

– Jelenleg felmérjük, hogy a fenti feltételekkel mekkora az igény, majd annak tükrében bővítjük a kört. Így a későbbiekben lehetőséget adunk kisebb cégeknek is, hogy igénybe vegyék a finanszírozási konstrukciónkat. A pénzügyi hátterünk stabil, van elegendő forrásunk, de a munkatársainkkal most elsősorban a több embert foglalkoztató vállalkozásokra koncentrálunk.

– A Városi Alapkezelő másik fő profilja a beruházások finanszírozása, ipari parkok működtetése. E téren milyen eredményekről tud most számot adni?

– A vírushelyzetben a vállalkozások most nem a jövőre koncentrálnak, hanem a jelenlegi helyzet átvészelésére. A küldetésünk azonban változatlan: cégek hosszú távú terveihez nyújtunk pénzügyi segítséget, például gépek beszerzéséhez, ingatlan vásárláshoz, telephely-fejlesztéshez. Emellett jelenleg két ipari park projekten is dolgozunk, melyek lehetőséget adnak újabb befektetőknek a városban letelepedni, vagy meglévőknek bővülni. A látványosabb most a Kadafalva szélén található Technik-Park Heliport Kft., melyet az elmúlt év végén vásároltunk meg az Infogroup Zrt-vel közösen, és bővíteni szeretnénk. A másik a Déli Ipari Park a Mercedes II. üzem szomszédságában, ahol a leendő üzleti partnereink tulajdonjogot vásárolhatnak. Jelenleg az infrastrukturális fejlesztések tervezése zajlik.

– Miért döntöttek a Heliport megvásárlása mellett?

– Ez az ipari park egy 1995 óta sikeresen működő létesítmény, mely pénzügyileg jó és biztonságos befektetés, hiszen számos cégnek ad bérbe ipari csarnokot, így egy már meglévő, nyereséget produkáló ingatlan befektetés. Az ipari parkot a budapesti Infogroup Zrt.-vel közösen vásároltuk meg a német Elringklinger AG-tól. A hengerfejtömítéseket gyártó, autóipari beszállító cég azért döntött az eladás mellett, mivel a kecskeméti volt az egyetlen hely, ahol saját tulajdonú ipari parkja volt. Az autóipart érintő negatív tendenciák miatt azonban a jövőben csak az alkatrészgyártásra szeretne fókuszálni, és az eladásból nyert bevételt az elektromotor térnyerésével szükségessé vált struktúra-átalakításra fordítja.

– A Heliportnál mit terveznek?

– Az ipari park mintegy 30 hektáron terül el, és ennek csak az egyharmada a kihasznált. Az üresen álló 20 hektár további bővülés, fejlesztés lehetőségét rejti magában. Már megvan az első érdeklődő is, az Interconex szerszámgyártó vállalat, melynek egy 5000 négyzetméteres csarnokot építünk fel, a munkálatok ősszel kezdődhetnek meg. Szerencsére az Interconex is – amely szintén egy új befektetésünk – pozitívan tekint előre és a gazdasági nehézségek ellenére a jövőbeli lehetőségekre készül fel új beruházásával.

További információ elérhető a Városi Alapkezelő Zrt. honlapján, a www.varosialapkezelo.hu oldalon.