Kezdőlap Kiemelt Az Ünnepi ellenőrzések tapasztalatai

Az Ünnepi ellenőrzések tapasztalatai

Kecskemét-2020.04.14.

Koronavírus – Ünnepi ellenőrzések tapasztalatai

A Kecskeméti Rendőrkapitányság és a Kecskeméti Városrendészet is megküldte a Városi Operatív Törzs számára az ünnepi ellenőrzésekkel kapcsolatos tájékoztatót. Az ellenőrzések során az országos korlátozások és a helyi operatív törzs határozatainak betartását is ellenőrizték.

Az ideiglenesen lezárt területeken – Benkó Zoltán Szabadidőközpont, Kecskeméti Arborétum, Nyíri erdő – a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályok megsértése miatt nem volt szükség rendőri intézkedésre.

Viszont szombaton az esti, éjszakai órákban a járőrök több esetben is helyszíni bírságot szabtak ki, mert az egyik nagyáruház parkolójában több személygépkocsival fiatalok, fiatal felnőttek gyűltek össze. Ők nem tudták igazolni, hogy a kijárási korlátozásnak megfelelő, alapos okkal tartózkodnak a közterületen.

A rendőrség munkatársai szombaton a Margaréta Idősek Otthonában a kijárási korlátozásokról tartottak tájékoztatást az ott lakók részére, továbbá hangosbemondón tájékoztatták a város lakosságát.

A Kecskeméti Városrendészet a Budai utcai piacnál, a belvárosban, a külső területeken lévő parkokban, a játszótereken tartott folyamatos ellenőrzést, ellenőrizték a a térfigyelő kamerákat, a polgárőrséggel közös hangosbeszélőn tájékoztatták a lakosságot, és a rendőrséggel közös éjszakai szolgálatot tartottak.

A piaccsarnokba történő beléptetés során néhány esett kivételével megértették az állampolgárok az időkorlátos vásárlási sávokat. A csarnokba történő belépéskor jellemző volt a szociális távolság be nem tartása.

Egy nagyáruház esetében a túl nagy tömeg miatt figyelmeztetni kellett a biztonsági szolgálatot. Az áruházat a városrendészek később is ellenőrizték, akkor már működött a zsiliprendszer.

A városrendészet munkatársai pótolták a játszótereknél leszaggatott, lezárást jelző szalagokat.

A sétálók, sportolók figyeltek a szociális távolság betartására. A Kápolna réten és a Csalánosi erdőben nem voltak tömegek, az ott sétálók, horgászok jelentős távolságot tartottak egymástól.
Nagyszámú futó, kerékpározó volt a városban, legsűrűbben a III. Béla krt. szélén lévő zöldsávon és kerékpárúton. Mindenki igyekezett tartani a szükséges szociális távolságot.

A Homokbánya Zöldváros program keretében kialakítás alatt álló területen nagyszámú fiatal (30-50 fő) gyűlt össze többször is, és használták a még át sem adott, parkot, létesítményeket. A városrendészek több esetben visszatérően ellenőrizték a helyszínt és elküldték az ott tartózkodókat. Kecskeméten néhány parkos részén is szükséges volt az ott tartózkodó csoportosulók hazaküldése, ami ellenkezés nélkül megtörtént.

Elmondhatjuk tehát, hogy a kecskemétiek döntő többsége óvatosan, felelősségteljesen töltötte az ünnepeket, amit időseknek, fiataloknak egyaránt nagyon köszönök.

Az ünnep kapcsán is tapasztaltam, hogy a piac, az ottani termékek iránt nagyon nagy az érdeklődés. Ezért kértem a piac vezetését, hogy mielőbb szervezzék meg a házhoz szállítást. Ebben azon önkormányzati cégek, intézmények dolgozói segítenek majd, akiknek jelenleg nincs feladatuk.

Szemereyné Pataki Klaudia Facebook oldala