Kezdőlap Kiemelt USA-belpolitika-egészségügy-járvány

USA-belpolitika-egészségügy-járvány

Koronavírus – Los Angelesben óva intik a helyieket, hogy a melegnek ígérkező hétvégén kimozduljanak

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 25., szombat (MTI) – Los Angeles vezetői óva intik a helyieket, hogy a melegnek ígérkező hétvégén a tengerparton strandoljanak, vagy túrázni induljanak a természetbe.

    Dél-Kaliforniában a hétvégére 33 Celsius fokos meleget jeleznek előre a meteorológusok, és több helyi vezető amiatt aggódik, hogy a helybéliek nem tartják be a szigorú előírásokat.
    „Muszáj emlékeztetni arra, hogy az otthon tartózkodást javasló polgármesteri rendelkezés változatlanul érvényben van” – írta Michael Moore, Los Angeles rendőrfőnöke a Twitteren pénteken. A rendőrfőnök leszögezte, hogy a most meghozott áldozatok megóvják Los Angeles lakóinak egészségét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az élet a lehető leggyorsabban térjen vissza majd a régi kerékvágásba.
    A Los Angeles melletti Malibu polgármestere, Karen Farrer arra szólított fel mindenkit, hogy tartózkodjék a sztárok lakhelyeként ismert Malibu meglátogatásától. „Mindenki élvezze a saját környezetét vagy otthona kertjét” – mondta Farrer a CBS televízió helyi csatornájának. Hozzátette, hogy most mindenkinek nehezére esik nem kimenni a hegyekbe vagy a tengerpartra, de – mint fogalmazott – „meg kell hoznunk ezt az áldozatot, hogy megóvjuk e halálos betegségtől idős vagy sérülékeny embertársainkat”.
    Los Angeles az Egyesült Államok első nagyvárosai közé tartozott, ahol a koronavírus-járvány kirobbanásakor bevezették a kijárási korlátozásokat. A metropoliszban eddig több mint 17 ezer vírusfertőzöttet diagnosztizáltak, és 797 a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma.
    Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója pénteken azt jelentette be, hogy az egész állam területén csütörtökön 95 ember halt meg a vírusfertőzés következtében. A kormányzó elmondta azt is, hogy folyamatosan alacsony szinten van a kórházba szállított betegek száma, s ezt a korán bevezetett és szigorúan betartatott társadalmi elkülönülés és a kijárási korlátozások előírásaival magyarázta. „Ezek bíztató jelek” – fogalmazott, de egyelőre nem vázolta fel, hogy mikor indulhat újra a gazdaság és a mindennapi élet ebben a nyugati parti tagállamban.

kjj \ kgf \ bBB

MTI