Kezdőlap Kiemelt USA-Mexikó-elnök-diplomácia-jog-migráció-járvány Koronavírus – Trump szankciókkal sújtaná a kitoloncoltak átvételét elutasító országokat

USA-Mexikó-elnök-diplomácia-jog-migráció-járvány Koronavírus – Trump szankciókkal sújtaná a kitoloncoltak átvételét elutasító országokat

Washington, 2020. április 11., szombat (MTI/Reuters/dpa) – Donald Trump amerikai elnök közölte pénteken, hogy kormánya vízumszankciókat tervez életbe léptetni azon országokkal szemben, amelyek elutasítják vagy túlzottan késleltetik az Egyesült Államokból visszaküldött emberek átvételét.

    A Mike Pompeo külügyminiszternek adott, péntek este közzétett, az év végéig hatályos utasításában Trump a koronavírus jelenleg zajló világjárványára hivatkozik és annak szükségességére, hogy biztosíthassák „az Egyesült Államok törvényeit megsértő külföldi állampolgárok hazatoloncolását”.
    A dokumentum szerint Mike Pompeónak hét napon belül le kell tennie az asztalra „a vízumszankciók kiszabására vonatkozó tervet”. Arra az esetre, ha valamely ország nem veszi vissza a kitoloncoltakat, és hátráltatja a „világjárványra adandó válaszhoz szükséges” műveleteket, „elfogadhatatlan közegészségügyi kockázatot teremtve ezzel az amerikaiak számára”.
    A Trump-kormányzat március 21-én, az új koronavírus okozta világjárványra hivatkozva, új határátlépési szabályokat léptetett életbe. Ezek értelmében az amerikai hivatalnokok a szokásos menedékjogi eljárások lefolytatása nélkül, gyorsított intézkedéssel távolíthatnak el embereket az országból.
    Az új előírások húsz nappal ezelőtti életbelépése óta az amerikai határőrizeti szervek csaknem hétezer embert toloncoltak ki Mexikóba – jelentette a héten a Reuters hírügynökség.
    Donald Trump amerikai elnök kezdettől kormányzásának egyik központi céljául tűzte ki az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás radikális visszaszorítását.

kigy \ bpt \ ppd

MTI 2020. április 11., szombat 6:27