Kezdőlap Diákélet Váci iskola diákja nyerte a Bonus Intra Országos Történelemversenyt

Váci iskola diákja nyerte a Bonus Intra Országos Történelemversenyt

2020. április 6., Budapest – A Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma diákja nyerte az idei Bonus Intra Országos Történelemversenyt. A Tombor András által alapított Mathias Corvinus Collegium (MCC) jubileumi tizedik alkalommal szervezte meg a népszerű versenyt, magyarországi és határon túli diákok körében. A téma is egy évfordulóhoz kötődik, 75 éve ért véget a második világháború hazánkban, így a megmérettetés feladatai is a háború hazai és nemzetközi színterén zajló eseményekre épültek.

„Több mint 150 középiskolás diák regisztrált a történelemversenyre, akik közül tíz jutott tovább a döntőbe. A jelenlegi kijárási korlátozás kihívás elé állított bennünket, mert mindenképpen szerettük volna, hogy a versenyt méltóképpen zárjuk le. Igyekeztünk mi is rugalmasan reagálni a helyzetre, így az eredetileg személyes részvételt igénylő, vetélkedőből és prezentációból álló döntőt online bonyolítottuk le, amihez mind a zsűri, mind pedig a diákok zökkenőmentesen alkalmazkodtak” – mondta Tóth Ugyonka Krisztina, a Bonus Intra Országos Történelemverseny idei főszervezője.

A háromkörös megmérettetésen a középiskolásoknak egyénileg kellett helytállniuk: az első fordulóban egy tízkörös online történelmi tesztet oldottak meg, míg a második fordulóba továbbjutók a témához kapcsolódóan előre megadott témakörökből választva írtak esszét. A verseny döntője ezúttal rendhagyó módon online valósult meg április 5-én. A diákok teljesítményét háromtagú szakértőkből álló zsűri (Babucs Zoltán, hadtörténész, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpont ügyvivő szakértője és a Magyar Hírlap lapszerkesztője; Csobán Pál, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium történelemtanára; György Sándor, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója) értékelte.

A Bonus Intra Országos Történelemverseny helyezettjei:

  • I. helyezett: Nagy Márton, Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma
  • II. helyezett: Kertész Bence, Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola (Veszprém)
  • III. helyezett (megosztott): Nagy Blanka, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium (Budapest) és Misik Marcell, Vetési Albert Gimnázium (Veszprém)

A döntő valamennyi résztvevője értékes nyereményekben részesült: az első három helyezett automatikusan felvételt nyert az MCC Középiskolás Programjába, míg a győztes az MCC Juniorképzésében is folytathatja tanulmányait az érettségit követően. A szervezők további értékes ajándékokat – fesztiváljegyeket, könyv- és tárgynyereményeket, színház- és múzeumjegyeket – juttatnak el a döntőben részt vett diákoknak.