Kezdőlap Zenei élet Viola Romance – Rivka Golani

Viola Romance – Rivka Golani

Viola Romance vagyis Brácsarománc címmel jelent meg a Hungaroton kiadásában a világ egyik vezető brácsaművésze: Rivka Golani új dupla duó-albuma – melyet Kollár Zsuzsa zongoraművésznővel közösen rögzítettek.

Rivka Golani, a világhírű brácsaművész neve és játéka jól ismert a hazai közönség előtt is, hiszen korábban már öt Hungaroton kiadványon is ízelítőt adott művészetéből. Kivételes képességű előadó ő – aki szívesen kalandozik a zenei felfedezések és az átíratok világában: a hegedűvel egyenértékű szólóhangszerként mutatva meg instrumentumát.

Az izraeli művésznő hatalmas életművet tudhat maga mögött: hatalmas diszkgráfiáján túl a világ számos vezető zenekarával lépett fel, és a BBC Music Magazine összesítése alapján a világ kétszáz kiemelkedő hangszeresével játszott együtt kamarazenészként. Mert a kamarázás éppúgy végigkísérte Rivka Golani pályafutását, mint mellette a tanítás.

A Viola Romance címmel e napokban megjelent két lemezén a szélesebb közönség által ismert Kreisler átiratok mellett Brahms Magyar táncait Joachim József, Schumann zongoradarabjait pedig Auer Lipót duó-letétjeiben hallgathatjuk meg. Az átiratok mellett külön értéke és érdekessége az albumnak, hogy azon Elgar, Dvořák, Hubay – valamint a kevéssé ismert František Drdla eredeti szerzeményei is felcsendülnek

Az eredetileg hegedű és zongora kettősére írott vagy átírt kis remekművek ezúttal természetesen brácsa–zongora párosításában csendülnek fel. A duplalemezes albumon található műveket maga Rivka Golani dolgozta át hangszerére; partnere a lemezen az Artisjus-díjas magyar zongoraművésznő: Kollár Zsuzsa.

Kettősüket hallgatva a boldog békeidők századfordulójának egyszervolt kávéházi illatait vagy éppen szalonjainak hangulatát megelevenítő miliőbe merítkezünk – és miközben átadjuk magunkat a nosztalgikusan megnyugtató hangulatnak – konstatálhatjuk, hogy milyen remekül illik a brácsa mély hangszíne is a kiválasztott darabok karakteréhez.

Komlós József JR