Kezdőlap Kecskemét A kereszt oltalmát kérték

A kereszt oltalmát kérték

Pünkösd alkalmából hat útmenti szakrális emléket érintő zarándokutat tett a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre és a Wojtyla Barátság Központ. A résztvevők Krisztushoz fohászkodtak a világméretű koronavírus-járvány megszűnéséért. (Fotók: Mátyus István)

A körutazás első állomása Kecskemét határában, az úgynevezett „TESCO-kereszt” volt. A helyszínen a Ferenczy-díjas Balanyi Károly grafikusművész és felesége – a kereszt gondozói – fogadták az érkezőket.

Másodjára Fülöpszállás mellett, a Kígyósi Csárdánál 2006-ban, Szent Kristóf, az utazók védőszentje tiszteletére emelt keresztnél szakították meg az útjukat a zarándokok. Ahol a jelenlévők hangsúlyozták, hogy a járványhelyzet mindenki számára komoly kihívást jelentett, ám pozitív hozadéka is volt. Hiszen az elmúlt hetek során a szeretet, a tisztelet és a szolidaritás felértékelődött a személyes kapcsolatokban.

A Kígyósi Csárda üzletvezetője, Csepregi Zoltán üzletvezető kifejtette: roppant nehéz heteket éltek át, és már nagyon várták az újranyitás napját. Fülöpszállás Polgármesteri Hivatala nevében Cseh-Szakáll Beáta önkormányzati képviselő pedig azt hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos volt számukra, minden helyi lakost megfelelő védelme.

A zarándokutat ezt követően további négy megálló követte. Ballószög és Kerekegyháza között áll egy fakereszt, mely Hetényi József vállalkozó és családja támogatásával újult meg 2017 tavaszán. Az itteni megemlékezésen Somogyi Lajos Ballószög polgármestere is részt vett.

Majd a „Csalánosi-keresztnél”, a Sasfészek Fogadó melletti „KEFAG-keresztnél” és a közeli Búsuló Krisztus-szobornál is imádkoztak a zarándokút résztvevői.