Kezdőlap Kiemelt Államtitkári vizit a megújult kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában

Államtitkári vizit a megújult kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár május 6-án látogatott a Bajai Tankerület Központ Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolájába, hogy a közel 577 millió forintból megújult, a szakhatóságoknak már részben átadott épületet megtekintse, a projekt megvalósulásáról a helyszínen tájékozódjon. Az államtitkárt az iskolában Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója, dr. Filvig Géza polgármester, Reiterné Fekete Mária Magdolna intézményvezető és helyettesei, Arnold Adrien és Török Krisztina Mária fogadták.

Az államtitkár a látogatása alkalmával elismerően szólt a már a tervezéshez is hasznos ötleteket adó tankerület és az iskola vezetéséről, tudniillik gyakorlatilag az ő építészeti, pedagógiai elképzeléseik érvényesültek a tervezői, majd a kivitelezői munka során.

Dr. Maruzsa Zoltán kiemelte: az országban jelenleg 110 hasonló, európai uniós forrásból megvalósuló beruházás van folyamatban. Ezek közül – a más településeken megvalósuló iskolakorszerűsítéseket is ide értve- élen jár a Bajai Tankerületi Központ.

Az államtitkárt, a polgármestert és a sajtó képviselőit Sárosi Magdolna és Reiterné Fekete Mária Magdolna vezette körbe, kalauzolta az épületben, ahol a budapesti székhelyű Chameeleon design Misurda Ágnes vezetésével az iskola kisdiákjai által készített rajzokból merített ihlettől vezérelve, hangulatosabbnál hangulatosabb színeket használva festett fantáziadús kompozíciókat a nagyobb közösségi terek egy-egy falára.

Lévén, hogy az alkotások hosszú ideig őrzik a művészek kéznyomát, annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy Misurda Ágnes ismert név a design szakmában. Nem csak sokoldalú alkotó, díszlettervező, de oktat is, többen találkozhattak vele a Paksi Atomerőmű Alkotó Energia táborában.

A Fényi Gyula Általános Iskola intézményvezetője elmondta: a Bajai Tankerületi Központ EFOP-4.1.2-17-2017-00118 azonosító számú, Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola fejlesztése című projektje magában foglalja az iskola székhely épületének átalakítását, emeletráépítéssel történő bővítését, energetikai hálózatának korszerűsítését, az intézmény működéséhez szükséges új eszközök beszerzését, valamint az egyéb járulékos beruházási elemeket.

A beruházás a jelenlegi stádiumában ott tart, hogy a szakhatóságok közül a katasztrófavédelem már átvette az új épületrészt. A többi szakhatóság is bejelentkezett, így a szeptemberi iskolakezdésig minden adott lesz a jelenleg online oktatásnak az immár legkorszerűbb iskolai körülmények közötti folytatásához.  

Reiterné Fekete Mária Magdolna hozzátette: az emeletráépítés, mint fő projektelem a földszinti, kiszolgáló épületszárny fölött valósult meg.

Az intézményvezető és helyettesei az új épületrész, az egyes helyiségek bejárásakor bemutatták, hogy három új szaktanterem, három fejlesztő terem, könyvtár, közösségi tér, valamint dráma és színjátszó terem létesült, illetve új irodahelyiségek kerültek kialakításra. A legkorszerűbb számítástechnikai, hangtechnikai és egyéb, az oktatást segítő eszközöket már megrendelték, így a nyár folyamán azok beszerelése, beüzemelése is megtörténik.

Mint elhangzott, a bővítés eredményeként egy 373 fő kapacitással bíró, korszerű oktatási-nevelési környezetet biztosító iskola jött létre Kalocsán,  amely a fenti célok mellett hozzájárul az oktatás minőségének javításához, az oktatási egyenlőtlenségek és a végzettség nélküli iskolaelhagyás mérsékléséhez, a túlzsúfoltság csökkentéséhez.

Az államtitkár, a polgármester és a résztvevők a látogatás végén, annak emlékére, a Chameeleon Disign tagjai irányítása mellett egy-egy ecsetvonással hagytak nyomot az éppen készülő, fantáziadús fali festményen.