Kezdőlap Állati Fókuszban a szarvasgomba fogyasztás újjáélesztése

Fókuszban a szarvasgomba fogyasztás újjáélesztése

Miklós Bernadett közel 12 éve tevékenykedik szarvasgombászként, 9 éve aktívan, főállásban. A szarvasgombászat a szakterülete, melyből hazákban csupán 4-5 féle fogyasztható, és gyűjthető étkezési céllal, emellett kalapos gomba szedéssel foglalkozik.

 „Ezen gombafajok elrakása szőlőmag olajba, illetve olívaolajba kiemelkedően ajánlott, (de akár vajban is eltartható), amennyiben az étel fogyasztása során nyújtott íz élvezeti érték a cél, illetve az aromák kihozása az egyes fajokból, hiszen az utóbb említett olaj rendkívül jó minőségűnek mondható, görög családi gazdaságból, kolostori művelésből származik. Ezek a termékek elérhetők nálam a kecskeméti piacon, továbbá az őszi szezon lecsengésével a pesti piacokon, mint például a Pancs-Gasztroplaccon, de rendszeresen megfordultam már a Czakó-kertben is, az ősztől karácsonyig tartó időszakban.

Feladatom rendkívül összetett, még kutyák segítségére is feltétlenül szükségem van a munkához. A különböző szarvasgombák különféle igényekkel rendelkeznek a talajra, fára, gazdanövényre való tekintettel, ezért eltérő területeken elérhetők, sőt még nem is mindig esik egybe a termésidejük. Nyaranta az Alföldön terem először, de ahogy haladunk az ősz fele, bekapcsolódik a homoki szarvasgomba, egyéb speciális igényekkel, további őszi gombák: például nagy spórás, téli szarvasgomba, differens helyeken, az érés időszakában az adott bérelt területekre megyek.

A régebben királyok eledelének is nevezett szarvasgombát rengeteg külföldi és belföldi étterem vendége fogyasztja, de a legjobb volna, ha a közéletben is nagyobb szerepet kaphatna ez a minőségi fűszer, hagyományát tekintve ugyanis érdemes megkóstolni. Kiemelkedő egészségügyi hatásait eddig még nem tudjuk biztosan, viszont rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, teljesen természetes, vegyszermentes táplálék. Az emberi szervezetre mindenképpen pozitív hatással van.

Napjainkban ezen fajok fogyasztása kissé elfelejtődött, célom lenne, hogy mindezt újjáélesszem.

A napi ajánlott adag, 1 dkg, főétellel, nyersen fogyasztható, a hőkezelés nem ajánlott!”

Elérhetőségek:

Miklós Bernadett, szarvasgombász

Telefon: +36-30/29-99-356

Facebook: Szarvasgombaolaj

E-mail: [email protected]