Kezdőlap ÉT-TRENDEK Friss, vitamindús mikrozöldek egész évben az ablakpárkányról

Friss, vitamindús mikrozöldek egész évben az ablakpárkányról

Az egészséges életmód jegyében alapította meg az egyre népszerűbb mikrozöldek termesztésével és értékesítésével foglalkozó cégét Sárközy Orsolya, aki azon fáradozik, hogy hazánkban is meghonosítsa a „mindenki növeszthessen vegyszermentes zöldet egész évben” szemléletet.

„Egy ideig teljesen új fogalomként tekintettek az emberek hazánkban a mikrozöldekre, amik tulajdonképpen fiatal növényi hajtások, melyek a vetéstől számítva 10-14 nap alatt nőnek meg. Néhány éve azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a mikrozöldek fogyasztását elterjesszem a hazai háztartásokban és bárki, akinek fontos az egészséges étkezés, friss, vitamdús zöldet tudjon növeszteni. A mikrozöldek termesztéséhez vegyszermentes bio magokat veszünk igénybe, és egy speciális ültető közeget – a kókuszrost megőrölt héját – használunk a magok elvetéséhez, pontosabban elszórásához. Ezek a magok – nedvesen tartva – pár nap alatt csírázásnak indulnak, s 10-14 nap alatt vágható kétleveles hajtásokat hoznak. A mikrozöldeket egyébként sokan a csírákhoz hasonlítják, de a két termék közötti legnagyobb különbséget az jelenti, hogy a csíráknál elsősorban a levegő páratartamát és a meleget használják a magok csíráztatásához, addig a mikrozöldeknél fontos szerep jut az ültetőközegnek is.

Néhány éve az USA-ban bevizsgálták ezeket a mikrozöldeket, amiket korábban csak az éttermek által kínált ételekhez használták díszítésre. A vizsgálatok során kiderült, hogy a tápanyagtartama hasonlóan magas, mint a csíráké. Onnantól kezdve a mikrozöldek egyre népszerűbbé váltak az amerikai háztartásokban, majd ezt követően érkeztek meg Európába, ahol sokan foglalkoznak a termesztésével. A mikrozöldet egyre többen használják fel egy átlagos háztartásban, ahol főképp szendvicsekhez, leves vagy pizza tetejére, esetleg rántotta mellé, de friss turmixokhoz szintén fogyaszthatják. Több mikrozöldet összekeverve akár egy komplett zöld saláta is elkészíthető. Legnépszerűbb termékünk a zöldborsó mikrozöld, mert az íze nagyon hasonlít a friss zöldborsóhoz, de sokan kedvelik a retek, borsó, napraforgó, brokkli vagy vöröskáposzta mikrozöldet is.

A mikrozöld-termesztés egyik legnagyobb előnye, hogy egész évben termeszthetjük, nem kell hozzá kert, elég csupán egy ablakpárkány, ahol az ültetőedényben napi egy percnyi gondoskodás után gyorsan vághatjuk a terméket. A mikrozöldeknek növényenként változó a vitamintartalma: a napraforgónak a legmagasabb a növényi fehérjetartama, a brokkolinak magas az antioxidáns-tartama, a borsóban pedig sok a C-vitamin. Vannak olyan fűszerek, mint a koriander vagy póréhagyma, amik szintén megnöveszthetőek mikrozöldként, így kiválthatóvá válik a bolti fűszerek egy része. Ráadásul a mikrozöldek íze sokkal intenzívebb, mint egy normál salátalevélé.

A webáruházunkon keresztül a teljes mikrozöld paletta elérhető, valamint országszerte több viszonteladó, biobolt, kertészet, pékség, zöldséges kínálatában ugyancsak megtalálhatják termékeinket. A honlapunk több receptet is tartalmaz, amiből a kedves vásárlóink ötleteket meríthetnek, hogy a mikrozöldek milyen sokféle módon felhasználhatóak. A vásárlás megkönnyítése érdekében pedig összeállítottunk egy komplett ültetőcsomagot is, de természetesen külön is megvásárolhatók az ültetéshez használatos magok.

salatazo.hu webáruház ügyfélszolgálat 

Hétfő – Péntek: 09:00 – 17:00

Telefon: +36 30 500 29 11

E-mail: [email protected]