Kezdőlap Kecskemét Interjú Dr. Kötél Emőke könyvtárigazgatóval

Interjú Dr. Kötél Emőke könyvtárigazgatóval

Az oktatás március közepe óta távoktatásban folyik. Hogyan tudják a hallgatók és oktatók tankönyv-igényeit kielégíteni személyes kapcsolat nélkül?

Amit azonnal át kellett gondolni és a rendszerben is lekövetni, az a kölcsönzési idő hosszabbítása, illetve a már meglévő késedelmi díjak kezelése. A lejárati időt mindenkinek meghosszabbítottuk június 2-ig, s a helyzet függvényében fogjuk a következő lépéseket megtenni. Ebben az időszakban természetesen nem pörögnek a késedelmi díjak sem (ami nem vonatkozik a már meglévő tartozást felhalmozókra).

Legtöbben a szkennelést vették igénybe a szolgáltatások közül. Egy gyors kormányrendeletnek köszönhetően a beiratkozott egyetemi polgárok digitális másolatokat igényelhetnek folyóiratcikkekből, könyvfejezetekből – hallgatók csak elektronikus ügyintézéssel. Oktatói oldalról megnőtt a könyvtárközi kérések és az elektronikus adatbázisokban kereshető cikkek iránti kereslet. Könyvtárközi kölcsönzés is működik, élnek is vele rendesen. Itt viszont arra kell felkészülni, hogy nem minden kérésfogadó könyvtárban dolgoznak, így előfordulhat, hogy csak a sokadik helyről tudjuk beszerezni a kért dokumentumot. Ezek legnagyobb részt online formában kerülnek megküldésre.

Az online adatbázisok hogyan elérhetőek?

Az Egyetem által előfizetett adatbázisok eddig is elérhetőek voltak. A Könyvtár honlapjáról közvetlen linkeket biztosítunk megnyitásukhoz. A veszélyhelyzetre való tekintettel több kiadó és intézmény szabadon hozzáférhetővé tette adatbázisait, állománya egy részét. Így az online olvasás és néhol a letöltés is biztosított. Ezekről folyamatosan tájékoztatjuk a karokat, a próbahozzáférésekhez információkat és segítséget adunk, jelezzük a létrehozott távoktatási oldalon – folyamatosan bővítve az időközben ingyenesen elérhetővé tett, illetve ideiglenesen megnyitott adatbázisok elérhetőségével, legyen az akár magyar, akár idegen nyelvű. Az oktatóknak felajánlottuk, hogy ha tőlünk nem elérhető platformon lévő anyagra van szükségük, akkor – más szolgáltatókkal való jó kapcsolatnak köszönhetően – be tudjuk szerezni azokat elektronikus formában. Mi is kaptunk hasonló kérést más egyetemektől, kutatóintézetektől.

Amire eddig nem fektettünk külön hangsúlyt – mert akik eddig is használták az adatbázisokat, azoknál működött, ha bármi gond volt, jelezték felénk –, de most oktatói kérésre jó pár adatbázishoz gyártottunk segédanyagot, miként lehet távoli eléréssel bejelentkezni, azokat használni, azokban kutakodni.

A KIK facebook oldalán szinte naponta jelennek meg jobbnál jobb kulturális ajánlatok.

A kulturális élet minden területét igyekeztünk lefedni: a homeoffice-ban dolgozók egyike teljesen arra lett ráállítva, hogy monitorozza ezeket az egyre bővülő lehetőségeket, nemcsak a tudomány, a karokat érintő szakirodalom, hanem a film, színház, zene és egyéb területeken is.

A jegyzetboltot hogyan tudják helyettesíteni?

Az eJegyzetbolt is üzemel, a honlapon lévő jegyzetlistából lehet rendelni az órákhoz, vizsgákhoz szükséges könyveket. A vizsgaidőszak közeledtét is érezzük a rendelések számának növekedésével.

A tavalyi év folyamán – a GAMF Karral közösen – elkezdtünk kiépíteni egy e-book platformot, mely pont idén januárban bővült. Ha az oktatók ezt figyelembe véve alakítják a kiadott szakirodalmat,akkor ezekhez a könyvekhez – akár ágyból fekve is – bármelyik hallgató hozzájut.Ezek nyelve kivétel nélkül angol.

Most igazán nyugodt hely lehet a könyvtár. JMi történik most a KIK-ben, mivel foglalkoznak a munkatársai?

Az olvasók által használt terekben van nyugalom. J Az irodákban viszont többször csörög a telefon, mint egy átlag munkanapon. Szakképzett, felkészült kollégáink vannak, az átállás szakmai részével nem volt gond: amit eddig is csináltunk, azt kellett felturbózni és pár új területet bevonni. Az alapfeladatainkat ugyanúgy végezzük továbbra is, kiegészítve a távoktatásból adódó új kihívásokkal, feladatokkal. Most otthonról van idő olyan feladatokra is, amiket nyitva tartás mellett lehetetlenség volt folyamatában elvégezni: pl. címindex ellenőrzése (kb. 300 000 – 350000 cím van összesen az adatbázisban,ezt át kell nézni az elejétől a végéig, ellenőrizni a rekordokat); leltárszámlista átnézése, a selejtezésre kijelölt könyvek keresése, listázása, törlése a rendszerben, folyóiratok kivezetése az egyedi leltárnaplókból; katalógusrendszer kezelése, karbantartása, tisztítása; statisztikák készítése; online tartalmak (adatbázisok, e-könyvek) kutatása, elérhetővé tétele, távoli tesztelése; gyarapodási lista, könyvajánlók készítése, honlap és közösségi felületek naprakészen tartása; magyar és külföldi szakirodalom felkutatása kiadóknál, könyvterjesztőknél, bibliográfiai adataik feldolgozása könyvbeszerzés előkészítéséhez – szóval, otthon sem unatkoznak.

Van, amihez viszont itt kell lenni: a nyárról előrehozott feladatokat, pl. selejtezés, folyamatosan végezzük.A print sajtófigyelést sem tudjuk máshonnan intézni. A folyóiratok érkeztetése, postakezelés, adminisztráció, kilépők aláírása, szerződések intézése, raktárrendezés csak belülről végezhető feladatok.

Egyébként a referensz szolgáltatások és az online tájékoztatás működik. Kerestek már minket egy műszaki szakközépiskolából oktatók könyvekért a digitális tanóráik miatt, de a kedvencem hétfő óta egy anyuka, aki azzal hívott fel minket, hogy minden zárva, sehol nem kap választ, segítsünk: a kisfia 7 éves, imádja az édesvízi halakat és higgyem el, nagyon szépen olvas – ajánljunk már valami könyvet, amit meg tud rendelni a szülinapjára ebben a témában. Először azt hittem, valaki szórakozik velünk, de azért a kollégákkal gyorsan összedobtunk egy listát borítóképekkel, elküldtem a hölgynek és egy olyan szép válaszlevelet kaptunk, amit azonnal le is mentettem rosszabb napokra, feldobódni.

Ami még leköti az időnket: az MTMT-ben való munkák száma is megnőtt, miután beállt a távoktatás.

A kialakult helyzetben van időnk tanfolyamokon, online képzéseken részt venni, illetve azokra készülni.Jelenleg 2 munkatársunk gyűri a szerzői jogokról szóló online képzést, vizsgák előtt állnak.

A távoktatásnak lesz-e áldásos hatása a könyvtárra, könyvtárhasználatra vonatkozóan? Lesz-e olyan új technika, módszer, eszköz, munkaszervezési mód, amit a kontaktórák újraindulása után is érdemes lesz megtartani?

Teljesen egyértelmű: IGEN. Régóta mondjuk, hogy a könyvtár szerepe átalakulóban, s ha nem is költözünk kizárólagosan a felhőbe, a jövő nem szólhat másról, mint a digitális térbe való átállásról. Ehhez a technikai, informatikai oldal fejlesztése elengedhetetlen. És most nem csak arról van szó, hogy be kell hoznom a laptopom, ha online konferenciához szeretnék csatlakozni, hanem arról is, hogy fel kell végre fogni: ha nem áldozunk egy területre, nem tesszük rendbe az alapokat, akkor utána már egyre nehezebb lesz ebből a bizonyos matériából fánkot gyúrni. Pl. ha egy adatbázis külső elérést nem csinálják meg, akkor elvesztjük a szolgáltató ingyenes segítségét és elvesztjük a hallgatókat is, akik feladják, mert inkább keresnek máshol más megoldást.

Nem tudunk kutatástámogatást végezni, ha mondjuk problémát okoz egy e-book megnyitása.  Nyilván, ezekhez majd az eddiginél is több segítséget kell nyújtani.

Amit mindenképpen következetesen megtartunk a későbbiekben: ha olyan dokumentumra van igény, amit elektronikus eléréssel tudunk biztosítani, nem rendelünk belőle print példányt. Ha olyan dokumentumra van szükség, ami nincs meg elektronikusan, de ősrégi példányunk nyomtatva van belőle, akkor azonnal digitalizálni és hozzáférhetővé kell tenni – jogtiszta keretek között. Az eJegyzetboltot finomítani és bővíteni kell, s mindezek mellett egy intézményi repozitórium mielőbbi kialakítása is szükséges. Ezek könyvtári feladatok (is), de csak a karok segítségével működtethetők.

A Könyvtár ugyanakkor közösségi tér is, ahol szeretnek lenni a látogatók – az ő igényeik szerint kell most átalakítani a belső tereket, gördülékenyebbé tenni a kiszolgálásukat, kielégíteni technikai igényeiket.

A Kertészeti Szakkönyvtár átköltözik az Izsáki útra. Hogyan lesznek elérhetők az ebben az állományban lévő dokumentumok?

A Kertészeti Szakkönyvtár kiköltözik az Izsáki út 10-be, a régi nyomda helyére, a Műszaki és Gazdasági Szakkönyvtár mellé. Jelenleg egy alapos állományapasztás és -tisztítás van folyamatban, heteken belül kezdődik a csomagolás és szállítás. Több dokumentum lesz közvetlenül elérhető, nagymértékben csökkentjük a raktári területet, a folyóiratok is szabadabban hozzáférhetővé válnak. Az alapszolgáltatások ugyanúgy megmaradnak, minden működni fog továbbra is a következő tanév kezdetétől.

Köszönjük a válaszokat, további jó munkát kívánunk a KIK minden munkatársának!