Kezdőlap Kecskemét Budapest Járvány-kormány Koronavírus – Miniszterelnökség: a járvány miatt egyszerűsítik a lakossági és vállalati...

Járvány-kormány Koronavírus – Miniszterelnökség: a járvány miatt egyszerűsítik a lakossági és vállalati ügyintézést


    Budapest, 2020. május 9., szombat (MTI) – A járvány miatt tovább egyszerűsíti a kormány a lakossági és vállalati ügyintézést – közölte a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel.

    A közlemény szerint a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként újabb kormányzati intézkedés segíti az állampolgárok egészségének védelmét és a vállalkozások működését.
    A hatósági engedélyezés helyett bejelentéssel is végezhető lesz a legtöbb tevékenység, így csökkentve az ügyintéző-ügyfél találkozások számát, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheit.
    A bürokráciacsökkentő intézkedésnek köszönhetően akár a bejelentéstől számított kilencedik naptól szabadon elkezdhető lesz a kívánt tevékenység.
    Új rendeletet alkotott a kormány a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről és az ellenőrzött bejelentésről. A változtatás lényege, hogy az engedélyköteles  tevékenységek – egyes kivételekkel – már az elektronikus úton – ügyfélkapu, online űrlap segítségével vagy email útján – történő bejelentést követően gyakorolhatók lesznek.  Így sok más ügy mellett például az üzletek működésének engedélyezése, vagy egy építmény használatba vételének engedélyezése is lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá válhat – tették hozzá.
    Megjegyezték, évente 3-4000 különböző eljárásfajtában közel 25 millió engedélyezési eljárást folytatnak le a kormányhivatalok és más közigazgatási szervek.