Kezdőlap Hírek LÉGY KERTÉSZ! – ÁRNYÉKOLÓ LUGAS EGYSZERŰEN

LÉGY KERTÉSZ! – ÁRNYÉKOLÓ LUGAS EGYSZERŰEN

A tűző napsütés ellen árnyékot adó lugassal is védhetjük növényeinket. Ha erre babot, cukkinit vagy uborkát futtatunk, akkor a kertünket felfelé növesztve többszörösen hasznosíthatjuk.

A lugas az egyik legősibb természetes árnyékoló. Eltart egy darabig, míg a növényzet sűrűn benövi, de utána hosszú évekig tudjuk élvezni áldásos árnyékoló hatását, arról nem is beszélve, hogy egy szép lugas mindig a kert egyik legszebb éke is.

A lugas lehet térelválaszó elem, vagy a kaputól mutathatja az utat a kert felé, de akár a kert leghangsúlyosabb tere is lehet, egyfajta pihenőhely kerti bútorokkal, vagy a mostani nyarainkat jellemző brutális napsütésben egy veteményes vagy magaságyás természetes árnyékolója.

Az alábbi videóban egy olyan rendszert kialakítását mutatjuk be, ami több hasznos funkciót is megvalósít: árnyékol az erős déli napsütéstől, ami a közhiedelemmel ellentétben még a paradicsomnak, paprikának és más napimádó zöldségeknek is sok – és sokk –  lehet.

Továbbá segít az optimális helykihasználásban is, hiszen egy kis veteményesben, magaságyásban nincs túl sok alapterület, így érdemes a teret vertikálisan is kihasználni, és sok futó-mászó növényt ültetni, mint a bab vagy a tökfélék. Így tulajdonképpen akár meg is duplázhatjuk az adott területünket.

Végül, de nem utolsó sorban, egy ilyen lugassal, árnyékoló-boltívvel esztétikusabbá tudom tenni a veteményest. Mert attól még, hogy az az elsődleges szerepe, hogy zöldségeket is termesszünk benne, egy konyhakert is lehet szép és dekoratív. Ennek a a lugasnak az elkészítéséhez ráadásul nagy technikai tudásra és ügyességre sincs szükség, sőt a pénztárcánkat sem fogja nagyon megterhelni.

Video bemutató: www.kert.tv/arnyekolo-lugas-vetemenyes

Forrás, kép: www.kert.tv