Kezdőlap Kecskemét Budapest Maruzsa: fennakadás nélkül folynak a vizsgák

Maruzsa: fennakadás nélkül folynak a vizsgák

Minden fennakadás, probléma vagy botrány nélkül tudták sikeresen megszervezni az érettségi vizsgákat a koronavírus-járvány jelentette rendkívüli helyzetben – jelentette ki a köznevelési államtitkár a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán kiemelte: a héten megtartották a legtöbb tanulót „megmozgató” tantárgyakból a vizsgákat. Május 21-ig lesznek még vizsgák, de már csak „kis létszámú” tantárgyak vannak hátra. A nehezén tehát „már túlvagyunk” – fűzte hozzá.
Az államtitkár szerint nem volt „könnyű menet”, mindannyiukon nagy volt a nyomás, hogy minden rendben legyen; nem könnyítette meg a munkájukat az a nyomás sem, amelyet az ellenzék és a média gyakorolt rájuk, esetenként „hisztérizálva” a közvéleményt a várható körülmények ügyében. Utólag megállapítható – tette hozzá -, hogy a számításaik helyesek voltak, és semmi nem úgy történt, ahogy az érettségi mostani megtartását ellenzők mondták.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a járvány tetőzésétől való félelem alaptalannak bizonyult, a pedagógusok nem bojkottálták a vizsgákat, a diákok nem mondták vissza tömegesen a részvételt, és a kormány teljeskörűen biztosította és biztosítja a védekezéshez szükséges felszereléseket. Az érintettek pedig szemmel láthatóan – személyes tapasztalata szerint is – szigorúan betartották a biztonsági intézkedéseket – fűzte hozzá.
Az államtitkár jó döntésnek nevezte, hogy ilyen ütemezéssel bonyolítják le az érettségi vizsgákat. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a munkában részt vettek. Elsősorban az érettségizőknek, akik betartották a szigorú biztonsági intézkedéseket és fegyelmezetten vettek részt a vizsgákon. A diákok láthatóan bíztak a meghozott intézkedésekben, hiszen alig volt visszalépés – jegyezte meg.
Maruzsa Zoltán köszönetet mondott az intézményvezetőknek és a tanároknak is, akik „rendkívül felelősen, bátran vállalták a felügyeletet a vizsgákon, és ugyancsak betartották a biztonsági intézkedéseket”, továbbá az Oktatási Hivatal, a kormányhivatalok, az intézményfenntartók, a Klebelsberg Központ, a tankerületek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársainak.

MTI 2020. május 8.