Kezdőlap Zenei élet Pearl Jam: Gigaton

Pearl Jam: Gigaton

Az Universal egyik nagyágyúja: az idén pontosan harminc esztendeje megalakult Pearl Jam egy pazar kiállítású albummal ünnepli meg kerek születésnapját.

A rock-történet egyik legnagyobb hatású zenekara: a grunge létrejöttében hatalmas részt vállaló seattli Pearl Jam kereken hét esztendeje hogy nem jelentkezett új anyaggal.

„A lemez elkészültéhez elég hosszú út vezetett, aminek voltak kifejezetten sötét és nyugtalanító időszakai is, csakúgy mint izgalmas, kísérletekkel teli, és felszabadító epizódjai. A Gigatonba fektetett közös munka rádöbbentett arra is, hogy mekkora szükség van a mai világban arra, hogy ápoljuk az emberi kapcsolatokat” – mesélt az alkotói folyamatról Mike McCready, a zenekar szólógitárosa.

Bár az Eddie Vedderre eddig annyira jellemző düh kissé alábbhagyott, azért a rajongóknak nem kell attól tartaniuk, hogy a Pearl Jam megenyhült. Mivel ez az első lemezük, amit a Trump-kormány regnálása alatt adtak ki, azért találkozhatunk enyhén szólva is kritikus dalszövegekkel.

A zenekar egyébként nagyon izgalmas kampányokkal promózta a lemezről már megjelent dalokat. A Superblood Wolfmoonhoz például egy augmented reality alkalmazást fejlesztettek: a telefonra letöltve, használat közben a Hold felé kellett tartani a készüléket, és az app automatikusan elkezdte lejátszani a dalt, így még a megjelenés előtt bárki meghallgathatta azt. A néhány napja megjelent Quick Escape-hez pedig egy, a Space Invadershez hasonló, böngészőből futtatható játékot fejlesztettek.

Emellett a Gigaton borítója is különleges: Paul Nicklen fotós, filmes, tengerbiológus egy fotóját használták fel, amely a festői Spitzbergákon készült, Norvégiában.