Kezdőlap Gasztro Pénteken megrendezték a Slow Food Termelői Piacot

Pénteken megrendezték a Slow Food Termelői Piacot

Szarvasgomba, kürtöskalács, mézes finomságok, hagyományos péksütemények, kenyerek és szebbnél szebb kézműves termékek várták a vásárlókat pénteken délelőtt a Slow Food Termelői Piacon, a piaccsarnok szabadterén. Hegedűszó tette még hangulatosabbá a nézelődést, a reggeli forgatagban pedig részt vett Gaál József alpolgármester is.

A zsibi is feléledt

Tavaly március végén rendezték meg elsőként a Slow Food Termelői Piacot a Budai utcai piaccsarnok fedett szabadterén. Ettől kezdve minden hónap utolsó péntekén várták kóstolókkal, gyerekprogramokkal, sok-sok hagyományos termékkel a vásárlókat.

A cél gasztro-kulturális örökségünk megőrzése, a termelők és a helyben előállított termékek, valamint a tudatos életvitel hangsúlyozása volt. Szerették volna elérni, hogy a termelőktől közvetlen út vezessen a vásárlókhoz, így a lehető legfrissebb, legegészségesebb, legízletesebb termék a lehető legrövidebb úton és a legkedvezőbb áron kerüljön az asztalunkra.

A termelői piac népszerűsége töretlen volt az elmúlt évben, a karantén időszakban azonban nem tudták megrendezni.

Ma volt a vírushelyzet első a Slow Food Termelői Piaca, az elmaradt rendezvényekre való tekintettel azonban a jövő hétvégén, május 29-én is megrendezik – tudtuk meg Kolek Andreától, a Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet igazgatójától.

Ezúttal a kóstolók elmaradtak, az élelmiszerek helyett pedig inkább a kézműves termékek voltak túlsúlyban. A piacolók nagy örömmel válogattak közülük.

Gaál József alpolgármester elmondta, a karantén időszakában kényszerűségből lassult le a világ. Sokan fordultak vissza a régi hagyományokhoz, kovászt neveltek, kenyeret sütöttek, megtapasztalhatták a slow food kultúra értékeit. Amikor pedig valakinek nincs ideje arra, hogy saját maga termelje az élelmiszert, kiváló lehetőség erre ez a termelői piac.

Ezt mutatták be a kollégák az elmúlt évben. Nagyszüleink hagyományaiból táplálkozó, értékeket bemutató, értékeket közvetítő termelők, kézművesek kaptak itt bemutatkozási lehetőséget, akik reprezentálják a régmúlt örökségét, amit érdemes tovább örökíteni – hangsúlyozta az alpolgármester.  

Bár a project végéhez közeledik, a nagy sikerre való tekintettel a tervek szerint lesz folytatása is, hisz készülőben van már az új pályázat. Szöveg: hiros.hu /Fotó: ARM