Kezdőlap Állati Segítséget nyújt a Nébih az állattartói adategyeztetéshez

Segítséget nyújt a Nébih az állattartói adategyeztetéshez

Segítséget nyújt a Nébih az állattartói adategyeztetéshez

2020. május 13, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a járványhelyzetre való tekintettel június 15-ig meghosszabbítja az állattartói adategyeztetés határidejét. Emellett a hivatal tanácsadással segíti azokat az állattartókat, akiknek a tenyészetéhez több tartási hely tartozik, azonban azok „szétválasztását” még nem volt módjuk végrehajtani. A tanácsadás iránti igényt a Nébih ügyfélszolgálatán ([email protected]) jelezhetik az érintettek.

Egy 2018. december 23-tól hatályos előírás szerint azoknál a tenyészeteknél, amelyekhez eddig több tartási hely is tartozhatott, az állattartóknak tartási helyenként külön tenyészetet kell kialakítaniuk legkésőbb május 15-éig. Egyedül így biztosítható ugyanis, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, azaz tudja, egy adott állatot hol tartanak, illetve egy tenyészetben hány állatot tartanak. Mindez a hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele.

A Nébih április eleje óta ingyenes marhalevél kiállítással és egyszerűsített e-ügyintézési felülettel ösztönzi az állattartókat az adategyeztetésre az előírások eredményes teljesítése érdekében. A hatóság eddigi tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a bizonylatok kitöltése és benyújtása az állattartóknak így is nehézséget okozott, sokan nem tudták végrehajtani. Ráadásul az egyes telepek egyedi sajátosságai annyira eltérőek lehetnek, hogy egyénre szabott megoldásokra is szükség lehet az állatok megfelelő nyomonkövetésének biztosítása érdekében.

Mindezek alapján a Nébih – a járványhelyzetre való tekintettel – 2020. június 15-ig meghosszabbítja a 2018-tól hatályos adategyeztetési előírás határidejét, és igény esetén személyre szabott támogatást is nyújt az érintett állattartók számára. A tanácsadás iránti igényt a hivatal ügyfélszolgálatán ([email protected]) jelezhetik a tartók. A Nébih emellett azt is lehetővé teszi, hogy akadályoztatás esetén az ügyfelek ugyanezen címre, szkennelve küldjék be a változtatáshoz szükséges dokumentumokat. A cél, hogy a korlátozó intézkedésekből fakadó esetleges nehézségek miatt senki ne szenvedjen hátrányt, ugyanakkor az adategyeztetés is sikeresen megvalósuljon.

Fontos, hogy az agrártámogatások minél gördülékenyebb igénybevétele érdekében a tenyészet adataiban bekövetkezett változást a Magyar Államkincstárnál is be kell jelenteni.