Kezdőlap Hírek Számos támogatás segíti a gazdaság talpraállását

Számos támogatás segíti a gazdaság talpraállását

A gazdaságvédelmi és munkahely-megőrzési intézkedésekkel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót hétfő délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) épülete előtt. A kamara jelezte a kormány felé, hogy ha a deklarált veszélyhelyzet meg is szűnik, a gazdaságot érintő negatív hatások továbbra is fennállnak majd, így a gazdaságvédő intézkedések fenntartására még hosszabb ideig szükség lesz.

A kamara részéről nyújtott intézkedések kapcsán Kurdi Viktor, a BKMKIK alelnöke elmondta: arra törekedtek, hogy felmérjék a vállalkozások igényeit, és azt koordinált módon terjesszék a kormány elé. A honlapon krízismenedzsment felületet nyitottak, üzleti túlélőcsomagokat tettek elérhetővé, emellett pedig a személyesen igénybe vehető ügyfélszolgálat is mindvégig rendelkezésre állt, míg a Család és Karrierpont online tanácsadást biztosított. 

A kamara folyamatosan rögzíti a vállalkozásoktól beérkező adatokat, véleményeket. Ebből a felmérésből a derül ki, tette hozzá Gaál József, a kamara elnöke, hogy a legtöbb vállalkozás az idei év tekintetében 20-30 százalék körüli árbevétel-csökkenésre számít, és 2021-re prognosztizálja azt, hogy visszaáll a normál üzemmenet.

Az önkormányzati intézkedéseket Gaál József alpolgármester, a BKMKIK elnöke foglalta össze. Az üzlethelyiségek bérleti díjának kedvezménye kapcsán elmondta, a kisebb vállalkozások esetében zajlanak az egyeztetések a bérlőkkel, és

a kényszerű zárva tartás, illetve a forgalomcsökkenés okozta károk enyhítésére a bérletidíj-kedvezmény mértéke akár a száz százalékot is elérheti. 

– A munkahely-védelmi programban maximum 200 ezer eurónak megfelelő hitel érhető el egyszerű ügyintézéssel, 2,5-3,5 százalékos kamattal; erre egymilliárd forint keret áll rendelkezésre.

– A hárommilliárd forint keretösszegű válságkezelő tőkeprogramban pedig maximum 800 ezer eurónak megfelelő hitel kapható, 1,5-4,5 százalékos kamatra.

Gaál József felhívta a figyelmet arra a veszélyalapra is, amelyet 1 millió 200 ezer forinttal Kecskemét polgármestere és alpolgármesterei hoztak létre saját magán hozzájárulásaikból. Ehhez azóta számos cég csatlakozott, és az úgynevezett spárgaakció során befolyt bevétel is ide futott be. Ezt a Városi Szociális Közalapítvány kezeli, és bárki támogathatja.

A szállodaipar kapcsán Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton igazgatója, az MSZÉSZ Dél-alföldi régióvezetője úgy fogalmazott, fontos volt, hogy kivárjanak és kihasználják az állami és az önkormányzati lehetőségeket. Mint mondta, mostanra a legtöbb szálloda limitált szolgáltatással ugyan, de működik. A járulékkedvezmény kihasználásához saját szállodája négy órában foglalkoztatja a dolgozókat. Úgy tudja, elbocsátások helyett a legtöbb szálloda ezt a megoldást választotta, és ennek kapcsán a bértámogatást is megpályázta. Úgy látja, ezen a területen az üzleti utazási szokások átalakulása miatt nem V betűs lesz a felfutás, és szerinte csak őszre várható, hogy újra jobban beindul a szállodaipar Kecskeméten. Mindazonáltal megcélozzák a belföldről érkező turistákat.Az állami gazdaságvédelmi programban elérhető támogatások Bács-Kiskun megyében realizálódó része kapcsán eddig a következők látszódnak:
* A rövidített munkaidőre vonatkozó bértámogatást összesen kilencmilliárd forint értékben, több mint ötvenezer dolgozóra, mintegy négyezer vállalkozás vette igénybe. Bács-Kiskun megyére ennek kb. hat százaléka jutott.
* A kutatás-fejlesztés területén országosan több mint négy milliárd forint bértámogatást kértek. Ezt a megyében több mint 500 fő után vették igénybe, vagyis Budapest után Bács-Kiskunban a legtöbben.
* A versenyképesség-növelés kapcsán 300 kérelmet adtak eddig be, ennek nyolc százalékát Bács-Kiskunban. Ezen a téren Budapest és Pest megye után harmadik a megye. Szöveg Hiros.hu. Fotó: ARM