Kezdőlap Hírek 12 ezer fát osztanak szét a Településfásítási Program keretében

12 ezer fát osztanak szét a Településfásítási Program keretében

A Településfásítási Program

Mindösszesen 12 ezer darab, belterületen elültethető fát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések- a Településfásítási Program keretében – jelentette be kedden délelőtt Nagy István agrárminiszter Kecskeméten, a KEFAG Juniperus Parkerdészetében.

A 19 fajta facsemetét a KEFAG nevelte, ültette konténerekbe, június 15-től az orszagfasitas.hu oldalon igényelhetik a fákat az önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek.

Az Agrárminisztérium az ország erdősültségének, a fával borított területek növelése érdekében indította el az Országfásítási Programot. Ennek egyik eleme a júniusban induló Településfásítási Program, amelyben a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú települések vehetnek részt.

Az ingyenesprogram keretében összesen 12 ezer, belterületen elültethető fát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések önkormányzatai, intézményei, egyházi és civil szervezetei. A fával borított területek növelése, a települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket, ezért magukat azültetéseket közösségi program keretében 2020 őszén és 2021 tavaszán a településekmaguk szervezik meg és bonyolítják le.Kiemelt cél a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési pályázatainak bemutatása, amelyek komoly lehetőséget jelentenek a települési erdőterületek növelésében.A Településfásítási Program elsősorban a közterületek, valamint az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítására irányul.

A Településfásítási Program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési Terve alapján a VP-20.2-16 „A magyar nemzeti hálózat működését szolgáló technikai segítségnyújtás” projekt keretében, 500 millió forintos keretből valósul meg. A 12 ezer fát és azok szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja. Az Agrárminisztérium által kezdeményezett program megvalósulását a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatja, a projektirodát az Országos Erdészeti Egyesület működteti.

Az igénylés 2020. június 15-én 10 órától a készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart a www.orszagfasitas.hu-n. 19 különböző fafajból tetszőlegesen lehet választani, összesen legalább 10, legfeljebb pedig 30 fa igényelhető. Az online felületen folyamatosan látható a még rendelkezésre álló készlet. Egy településről csak egy jóváhagyott igénylés lehetséges, a jelentkezéseket azok beérkezésének sorrendjébenhagyják jóvá.

Az igénylőnek előre bejelentett időpontban, közösségi esemény keretében kell gondoskodnia a fák elültetéséről, majd legalább 5 éves fenntartásáról. A 2-5 méter magas, földlabdás vagy konténeres fák szakszerű elültetése érdekében az Országos Erdészeti Egyesület egy erdész szakember helyi jelenlétét biztosítja. Minden fához jár támasztó karó, takarómulcs és védőrács is, illetve a program állja a településre történő szállítás költségét is. Annak jelképeként, hogy ezek a fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő kap egy madárodút.

Mivel egy fa elültetése több évtizedre szóló döntés, célszerű alaposan megfontolni a szempontokat és több variációval készülni a rendelkezésre álló készlet figyelembe vételével. Az online igénylés megkezdése előtt érdemes kiválasztaniaz ültetési helyszínt vagy helyszíneket, az ültetési időszakot (idén ősz vagy jövő tavasz), valamint az ültetendő fafajokat és azok darabszámát. Nem mindegy, milyen talajba, napos vagy árnyékos helyre, út mellé vagy óvoda udvarába, villanyvezeték alá vagy parkba kerül majd a fa – ebben is segít eligazodni a www.orszagfasitas.hu, ahol az ültetéssel kapcsolatos tudnivalók mellett az önkormányzatok, magánerdő gazdálkodók számára erdőtelepítési pályázati lehetőségek, valamint más hasznos és érdekes információk is megtalálhatók.