Kezdőlap Események 30 éve szabadon

30 éve szabadon

30 éve szabadon címmel nyílt meg a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása Kecskeméten. A Deák téren felállított tablók és a Trabant a  kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek három évtizeddel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékezteti az érdeklődőket. A megnyitó ünnepséget Csépai Eszter színművésznő dalokkal és versrészletekkel színesítette.

Csépai Eszter színművész Cseh Tamás Tíz év múlva című dalával idézte fel azt a szorongást és kilátástalanságot, amit az emberek a kommunista Magyarországon éreztek. A 30 éve szabadon című tárlat pedig már a kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek három évtizeddel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékeztet. Az utazókiállítás kecskeméti megnyitóját csütörtök délután tartották a Deák téren.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester saját emlékeit osztotta meg köszöntőjében a hallgatósággal a kommunizmus időszakáról és az erdélyi eseményekről. A kiállítást pedig Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg, aki elmondta az 1980-as évek közepéig úgy tűnhetett, hogy a rendszer örök, majd jött a történelmi fordulópont és a csodák éve, vagyis 1989. Ebben az embereknek volt a legnagyobb részük, hiszen az elnyomás ellenére is harcoltak szabadságukért.

A tárlat tablóin látható képek és installációk arról árulkodnak, hogy harminc éve Közép-Európába valóban visszatért a történelem. A tablókon nem csak eseménytörténeti összefoglalót láthatnak az érdeklődők.

Olyan személyek portréi is feltűnnek, akik a rendszerváltoztatás történetében kulcsszerepet játszottak. A kiállítás július 13-ig tekinthető meg a Hírös Agóra előtti területen.

Forrás: Hiros.hu Fotó:Hiros.hu