Kezdőlap Események ÁLLANDÓ MEGYEI VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS NYÍLIK A HAJÓSI BAROKK KASTÉLYBAN

ÁLLANDÓ MEGYEI VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS NYÍLIK A HAJÓSI BAROKK KASTÉLYBAN

Miután a műemlékvédelem a szükséges engedélyeket kiadta, májusban megkezdődött a Hajósi Barokk Kastély földszinti részén a megnyitás óta látható három tematikus kiállítás anyagának lebontása, tárgyainak elszállítása, hogy teret adjanak a helyén legalább 10 évre tervezett állandó megyei vadászati kiállítás berendezésének. „A magyar, elsősorban Bács-Kiskun megyei vadászok barangolásai a Kárpát-medencében, az Alpoktól a Kárpátokig” mottó jegyében összeállítandó, több termet megtöltő kiállítási anyag elsősorban az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete vadászainak adományaiból, trófeáiból tevődik össze. A kiállításról Miklós Károly, a vadászkamara megyei területi szervezete titkára tájékoztatott bennünket.

Miklós Károly elmondta: miután pályázati forrást nem sikerült bevonni a régóta tervezett kiállítás berendezéséhez, a „makacs kun vadászok” úgy döntöttek, saját erőből is létrehozzák a kiállítást, amelyhez méltó helyet a Hajósi Barokk Kastély biztosít.

A műemlékvédelem kiadta az engedélyt, így a jelenlegi tárlatok lebontása után megkezdődik a földszinti termek zöld színre festése, ezzel egy időben a tárlat megtervezése, az egyes darabok kiválasztása. Jó alapot biztosítanak ehhez a vadászkamara megyei székházában, illetve a szervezet erdei iskolájában található preparátumok és a vadászathoz köthető tárgyi emlékek.

A kiállítás sikeréhez természetesen a megye vadászai is hozzájárulnak majd a felajánlott trófeakülönlegességeikkel.

DÖNTŐEN MEGYEI VADÁSZOK ADJÁK A TÁRLAT ANYAGÁT, DE TÖBB MAGYAR VADÁSZ IS JELENTKEZETT, HOGY SZÍVÜGYÉNEK TEKINTIK A KIÁLLÍTÁST, ÉS EHHEZ MAGA IS SZERETNE HOZZÁJÁRULNI.

A kiállítás mottója: „A magyar, elsősorban Bács-Kiskun megyei vadászok barangolásai a Kárpát-medencében, az Alpoktól a Kárpátokig” jól érzékelteti, hogy gyakorlatilag az egykori Nagy-Magyarország terültén elejtett vadakból, az itt meghonosodott vadászati kultúra tárgyi és művészeti emlékeiből áll majd össze a tárlat.

AZ ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓT OKTÓBER 3-RA TERVEZZÜK, AMIKOR A HAJÓSI BAROKK KASTÉLY FELÚJÍTÁSÁNAK TÍZEDIK ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLI – mondta a titkár.

Hozzátette: A megyei vadászati kiállítás állandósága azt jelenti, hogy legalább 10 éven át lesz látható. Ám ha egy-egy trófearitkaságot, tárgyat időközben felajánlanak, azzal is színesítjük majd a minden bizonnyal sok vadász és nem vadász látogatót vonzó kiállítás anyagát – mondta Miklós Károly, a megyei vadászati kamara titkára.