Kezdőlap Állati GYURGYALAGOK ÉS PARTIFECSKÉK KÖLTENEK A FÉLEGYHÁZI HOMOKRÉZSŰKÖN

GYURGYALAGOK ÉS PARTIFECSKÉK KÖLTENEK A FÉLEGYHÁZI HOMOKRÉZSŰKÖN

Mintegy hétezer kilométer megtétele után május végén értek haza Kiskunfélegyházára az Egyenlítő déli részéről a gyurgyalagok. A korán ébredők hajnali öt óra körül megfigyelhetik a madarakat az égbolton, ahogy rovarokra vadásznak.

A Kiskun utca végén féltve őrzött homokrézsűkön kialakított fészkelőhelyeken körülbelül 50 partifecske már megkezdte a költést. A gyurgyalagok közül 15 fészkelt be – tudtuk meg Meizl Ferenctől, a Madárbarát Klub vezetője.

A lelkes madárvédő arról is beszámolt, hogy az önkormányzat a régebbi fészkelőhelyet is felújítja, és építenek a homokfal mellett egy három méter magas, két méter szélességű állványzatot, ahol tálakat helyeznek ki, feltöltve vízzel és sárral, hogy gondoskodjanak a madarak itatásáról és segítsék fészekrakásukat. Ezen az állványon elhelyeznek 20 műfészket is, amiktől a molnárfecskék megtelepedését remélik. Újabb kerítést is építenek, hogy senki ne zavarhassa a madarakat. Természetesen mindezt úgy teszik, hogy a kíváncsiskodók, az óvodás és iskolás csoportok jól láthatóan megfigyelhessék a madarak mindennapjait.

A félegyházi önkormányzat nem csak e fejlesztések megvalósításával vállal szerepet a madarak életkörülményeinek megteremtésében, egy évvel ezelőtt megvásárolták azt a telket, ahol a gyurgyalagok fészkelőhelye található.

Meizl Ferenc, a kiskunfélegyházi Madárbarát Klub vezetője ezúton is arra hívja fel mindenki figyelmet, hogy elkezdődött a madarak költési időszaka, ezért fokozott nyugalomra, odafigyelésre van szükség e különleges természeti kincs megőrzése érdekében.