Kezdőlap Európai Parlament Koronavírus és polgári kezdeményezések: a képviselők a határidők meghosszabbítása mellett döntöttek

Koronavírus és polgári kezdeményezések: a képviselők a határidők meghosszabbítása mellett döntöttek

87 Az Europa Parlament
Plenáris ülés
A Parlament jóváhagyta az európai polgári kezdeményezések gyűjtési, ellenőrzési és igazolási határidejének járvány miatti, visszamenőleges meghosszabbítását.
 
Hat hónappal hosszabbodna meg a gyűjtési időszak azon kezdeményezéseknél, amelyek esetében a támogató nyilatkozatok gyűjtése 2020. március 11-én már folyamatban volt. Ebbe a kategóriába tartozik példáu a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés.A tagállamok kérhetik az ellenőrzési és igazolási szakasz egytől három hónapig terjedő időszakkal való meghosszabbítását, ha egyébként nem tudnák időben elvégezni a feladatot.Az uniós intézmények elhalaszthatják a polgári kezdeményezés szervezőivel szükséges találkozókat (amelyek megszervezése a Bizottság feladata, és amelyre rendszerint a sikeres kezdeményezés leadását követő hónapban kerül sor) és a nyilvános meghallgatásokat (a Parlament által három hónappal a leadás után szervezett események); ezekre akkor kerül majd sor, amikor az közegészségügyi helyzet megengedi.A Parlament 653 szavazattal, tíz ellenszavazat és két tartózkodás mellett pénteken jóváhagyta a koronavírus-járvány miatt késedelmes kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére, azok tagállami ellenőrzésére és igazolására vonatkozó határidők meghosszabbítását tartalmazó bizottsági javaslatot. A javasolt változtatások az alábbiak:

További nehézségek esetéreA Parlament által jóváhagyott bizottsági javaslat fenntartja a gyűjtési időszak meghosszabbításának a lehetőségét arra az esetre, ha a közegészségügyi helyzet nem normalizálódik idén szeptember 11-ig, vagy ismét kijárási tilalmat vezetnek be. A hosszabbítások időtartama esetenként három hónap, de a gyűjtésre összesen legfeljebb 24 hónap állhat rendelkezésre.

Az eredeti javaslathoz képest a Parlament úgy könnyítené a további nehézségek esetére fenntartott intézkedések életbe léptetésének feltételeit, hogy azok jóváhagyásához az eredetileg előírt tagállami többség (vagy az Unió lakosságának legalább 35 százalékát képviselő tagállam) helyett a tagállamok negyedét írja elő. A képviselők azt is megengednék, hogy a polgári kezdeményezések szervezői videókonferenciák keretében vehessenek részt a meghallgatásokon vagy a találkozókon.

Vincze Loránt (EPP, Románia), jelentéstevő„A járvány súlyosan érintette a folyamatban lévő európai polgári kezdeményezéseket. A szervezők nem tudták hatékonyan megszervezni az aláírásgyűjtő kampányokat. Mindent meg kell tennünk, hogy a részvételi demokrácia legfontosabb uniós eszköze minél hamarabb egyértelmű szabályok mellett és a régi hatékonysággal visszatérjen a rendes kerékvágásba. A polgárok részvétele elengedhetetlen az Unió megerősítéséhez” – fogalmazott a témáért felelős képviselő.

A következő lépésekAz Európai Bizottág javaslatát sürgősségi eljárásban, a Parlament Eljárási szabályzata 163. cikkének 5. bekezdése alapján hagyták jóvá. A Parlament most tárgyalást kezd az által javasolt módosításokról a tagállamokat tömörítő Tanáccsal azzal a céllal, hogy a folyamat gyors lezárását követően már júliusban hivatalosan is jóvá lehessen hagyni a hosszabbítást. A Tanács június 17-án módosítás nélkül hagyta jóvá a bizottsági álláspontot. Ha a Parlament és a Tanács megállapodik a hosszabbítás végleges formájáról, akkor a hivatalosan is jóváhagyott ideiglenes intézkedések 2022 végéig maradnak érvényben.

További információ A Parlament megkönnyíti az európai polgári kezdeményezések szervezését (2019.3.12., angolul) Ismertető az Európai Unióról: Az európai polgári kezdeményezés Az európai polgári kezdeményezés honlapja Az eljárás lépései (angolul)