Kezdőlap Fejlesztés MEGSZŰNTEK A PINCEELÖNTÉSEK, VILLÁMÁRVIZEK BÁTYÁN – KÉT TOP-OS FEJLESZTÉS UTÁN JÖN A...

MEGSZŰNTEK A PINCEELÖNTÉSEK, VILLÁMÁRVIZEK BÁTYÁN – KÉT TOP-OS FEJLESZTÉS UTÁN JÖN A HARMADIK

Jól vizsgázott az elmúlt év őszén befejezett csapadékvíz-hálózat fejlesztés Bátyán. A június 3-án, 12-14 óra közötti szokatlanul nagy intenzitású, özönvízszerű eső először tette igazán próbára a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 48 millió forintból megvalósított csapadékvíz-elvezető hálózatot. A három ütemre bontott beruházás kettő, már elkészült, funkcionáló részéről, a hamarosan ismét TOP, immár 70 milliós forrásból folytatódó fejlesztésről Fekete Csaba polgármester tájékoztatott.

A településvezető elmondta: június 3-án az élet, illetve a szélsőséges időjárás tette igazán próbára az Ady Endre utca és a Bajai út múlt év őszén befejezett új csapadékvíz-hálózatát.

Míg a korábbi években az ilyen intenzitású esőknél törvényszerű volt, hogy az esővíz elöntötte a pincéket, villámárvizek alakultak ki az utcákban, a víz betört a kertekbe, addig most, a megvalósult projektnek köszönhetően az ingatlantulajdonosok immár nyugodt szívvel kémlelték az eget, higgadtan fogadták, hogy percek alatt szinte leszakadt az ég.

BEBIZONYOSODOTT, HOGY AZ ÚJ CSAPADÉKVÍZ-HÁLÓZAT MÉG ILYEN SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT IS BETÖLTI SZEREPÉT.

Az Ady Endre utcában és a Bajai úton megvalósított fejlesztés az ugyancsak TOP forrásból megvalósított első fejlesztés folytatása, az érintett, nagy kiterjedésű lakóterületen keletkező vizet viszi le a csapadékvíz-tározóba.

Ugyanakkor a TOP-os beruházás a bátyai vízmegtartó mintaprojekthez is kapcsolódik, hiszen

EZEK AZ ÚJONNAN KIÉPÍTETT RENDSZEREK KÖZVETVE, VAGY KÖZVETLENÜL A TÁROZÓBA VISZIK A VIZET, ÍGY VALÓSÍTVA MEG A VÍZMEGTARTÁST BÁTYÁN.

A múlt év őszén befejezett második ütemre elnyert összeg 48 millió forint, de az önkormányzat már a harmadik csapadékvizes projektre pályázik, annak a döntésére vár a megyei TOP pályázat keretében – mondta a polgármester.

Hozzátette: a harmadik ütem a Kálvária, Kiss Ernő utca és a sportpálya mellett lévő vízgyűjtő ároknak a csapadékvíz-elvezetését foglalja magába. Az itt keletkező víz ugyancsak a víztározóba kerül, az erre a célra megpályázott összeg itt 70 millió forint. A pályázat nagyon ott áll, hogy az önkormányzat hamarosan megkapja a kedvező elbírásáról szóló értesítést – mondta Fekete Csaba polgármester.