Kezdőlap Kiemelt „MEGTÖRTÉNIK A CSODA” – MŰKÖDŐ SZÉLMALOM ÉPÜLT FELSŐSZENTIVÁNON

„MEGTÖRTÉNIK A CSODA” – MŰKÖDŐ SZÉLMALOM ÉPÜLT FELSŐSZENTIVÁNON

Befejeződött a felsőszentiváni szélmalom újjáépítése. Ez lesz Magyarország egyetlen működő, őrlésbemutatóra is alkalmas ilyen építménye. A tervek között szerepel a vajdasági szakmai és kulturális szereplőkkel való együttműködés is.

„A szélmalom a falu meghatározó szimbóluma volt megépülése óta, ezt a szerepét szeretnénk visszaállítani” – mondja Vörös Szilárd, a Bajától alig 20 kilométerre fekvő, 2000 lelkes Felsőszentiván polgármestere. Hogy pontosan mikor épült az eredeti szélmalom, azt pontosan nem tudni, mindenesetre a 20. század elején a Nagy Torma család tulajdonában volt. A település utolsó ács-molnára Nagy Torma Vince volt, fia, Tivadar – akit Tibi bácsiként ismertek a helyiek, az 1950-es években már csak községi darálóként üzemeltette az épületet, amelyben motoros meghajtás helyettesítette a szélenergiát.

A polgármester elmondása szerint konstrukciós „sajátosságok” miatt – a komolyabb alap nélkül, sárba rakott téglából készült épület alá utólag pincét is építettek –, csak idő kérdése volt, hogy a szélmalom mikor omlik be. Ehhez elég volt két, átlagosnál esősebb év 2005-ben és 2010-ben – a romokat végül az önkormányzat vásárolta meg a családtól.

„2015-ben kezdtük el tervezni az újjáépítést. A bajai építésügyi hatóságnál az első egyeztetésen nem is vették komolyan, hogy működő szélmalmot akarunk megvalósítani, nem volt hozzá eljárási mintájuk. Végül nagyon sok segítséget kaptunk tőlük” – elevenítette fel Vörös Szilárd, hozzátéve, hogy 2016-ban nyújtottak be pályázatot a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által koordinált, uniós TOP-támogatásra. El is nyertek 214 millió forintot, ám a pályázati döntés csak 2018-ban született meg, akkora viszont az építőipari árak durván megemelkedtek.

„Kiváló szakemberek önzetlen összefogása kellett ahhoz, hogy a támogatási összegből felépülhessen a szélmalom. Önmagában a statikai tervezés szinte tudományos munkát igényelt, hiszen a vitorlaszerkezet az elforgatható tetővel 40 mázsa, ezt kell az épületnek megtartania mozgás közben” – mondja a polgármester, hangsúlyozva, hogy mindenképpen működő létesítményt szerettek volna megalkotni, ehhez pedig korszerű építészeti megoldásokra volt szükség. Hozzátette: a tervezési szakaszban az ország összes olyan szélmalmát meglátogatták, amely elvileg működőképes, de különféle okok miatt egyiket sem tudták beindítani.

„Ha minden jól megy, nálunk heteken belül megtörténik a csoda, és őrölni fog a szélmalom. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak a gyergyószentmiklósi gépésztudósnak, Dr. Márton Lászlónak, aki a bajai hajómalmot építette. Aligha van nála komolyabb szakember a malmokat illetően, bár egy működő szélmalom kivitelezése számára is szakmai kihívás volt.”

Vörös Szilárd szerint a szélmalomnak nemzetközi turisztikai jelentősége lesz, már tervezik, hogy egy interregionális projekt keretében szakmai és kulturális együttműködést indítanak vajdasági partnerekkel. Az épületben – családbarát környezetben – interaktív kiállítótótér is helyet kap – oktatási célokra is alkalmas lesz, és a hasznosításban sokat segít az is, hogy a település mellett vezet a Szeged Baja között megépült kerékpárút.

Forrás: visithusrb.com