Kezdőlap Fejlesztés ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEKRŐL EGYEZTETTEK BÁCS-KISKUN MEGYE 4. VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK POLGÁRMESTEREI

ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEKRŐL EGYEZTETTEK BÁCS-KISKUN MEGYE 4. VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK POLGÁRMESTEREI

A 81. alkalommal megrendezett tanácskozáson a helyi önkormányzati fejlesztések, fejlesztési koncepciók, a megye jelenlegi és jövőbeli támogatási lehetőségeit járták körbe a településvezetők.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke tájékoztatójában ismertette a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megyei fejlesztési tapasztalatait. Az összességében 73 milliárd forintnyi támogatást a lehető legjobb módon igyekezték felhasználni a megye települései. Örömteli módon Bács-Kiskun megye valamennyi települése részesült valamilyen TOP forrásban. A megyei önkormányzat már elkezdett készülni a következő európai uniós fejlesztési ciklusra: a településeknek lehetőségük volt fejlesztési prioritásaikat projektötletként benyújtani. Több mint 1100 javaslat érkezett Bács-Kiskun megye településeiről. Rideg László megköszönte a polgármesterek együttműködését, ami által a megye fejlődése egy egészként halad előre.

A polgármesteri találkozó másik vendége Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára volt. Orbán Balázs köszönetet mondott az önkormányzati szféra koronavírus járvány elleni védekezésben végzett munkájáért. Az államtitkár ismertette a 2021. évi költségvetés-tervezet önkormányzatokat érintő finanszírozási változásait, a települések előtt álló fejlesztési lehetőségeket. Kérdésként merült fel a polgármesterek részéről a takarékszövetkezetek kistelepüléseken való összevonásának, illetve megszüntetésének problémája, a szociális szféra egyszeri jutalmazásának kérdése, a közétkeztetés, illetve a bentlakásos idősotthonok szabályozásának lehetséges változtatása.

A találkozó végén Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a választókerület településeinek dinamizmusát, a fejlesztések iránt való elköteleződését méltatta. Mint mondta: a koronavírus járvány bizonyítást nyert, hogy a kistelepülések, a kisvárosok, a vidéki életforma szerepe felértékelődőben van, amihez jó családpolitika, jó gazdaságpolitika révén még élhetőbbé válhatnak településeink. A választókerületi polgármesterek következő találkozója 2020 őszén Tiszaugon lesz.

Bács-Kiskun megye 4. választókerületének települései: Ágasegyháza, Bócsa, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Gátér, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Izsák, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunszállás, Lakitelek, Móricgát, Nyárlőrinc, Orgovány, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szank, Tiszaalpár, Tiszaug.