Kezdőlap Események Szoros versenyben dőlt el a cím

Szoros versenyben dőlt el a cím

Megyénk java, büszkesége, az egyik legkedveltebb itala volt ma a főszereplő a megyei pálinkaversenyen. A Kecskeméten megrendezett versenyen 23 pálinka és 5 pálinkafőzde versenyzett a kitüntető címekért. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által támogatott versenyben idén is megtalálták a Bács-Kiskun Megye Pálinkáját, valamint Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Főzdéjét is.

A megyei megmérettetés a mai napig kuriózumnak számít a hazai versenyek között, hiszen kizárólag a kiskereskedelemben, független üzletben kapható nedűkkel lehetett nevezni. Az idei évtől, a versenyszabályzatba további objektivitást elősegítő szűrő került beépítésre, amely csak a kilenc hónapnál nem régebbi palackozású italokat engedte versenyezni.

A megmérettetést Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Borsos Botond a bíráló bizottság elnöke nyitotta meg, amelyet meglátogatott a nap folyamán Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is. A rangos eseményen alkalom nyílt, hogy a közgyűlés elnöke és Mihályi László a nemzeti tanács elnöke megbeszélést folytassanak a megyei pálinka, a pálinkafőzdék helyzetéről, nehézségeikről. Bács-Kiskunnak és gazdaságának az egyik alapja, kiemelkedő terméke az ízletes gyümölcs, amely pálinka formájában igazi kuriózumnak számít. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy legyen jövője a hazai párlatoknak, legyenek részei továbbra is színes gasztronómiánknak.

Az előző évekkel ellentétben tekintettel a COVID-19 vírus okozta járványügyi helyzetre, az esemény zártkörű volt, azon a járványügyi szabályok betartása mellett csak a bírálók, a szervezők és a sajtó képviselői vehettek részt.

Szoros versenyben a Schiszler szilva, a Gustó sárgabarack, a Schiszler érlelt alma pálinkák közül az idei évben Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2020 nyertese a Schiszler szilvapálinka.  A pálinkafőzdék megmérettetésének győztese, Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Főzdéje 2020-ban: a Schiszler Pálinkafőzde

Bírálat

A pálinkabírálók, az ország legkiválóbb bírálói közül kerültek ki, akik elkötelezetten keresik, segítik a magyar pálinkát és elhivatottan, objektíven értékelik a kiváló italt.

A bírálóbizottság tagjai:

Balogh Krisztián
Czetis Pálinka Manufaktúra – alapító, főzőmester
Pálinka Mester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinka készítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinka bírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.

Borsos Botond
Spiritus Primus Pálinka – ügyvezető, tulajdonos
Országos és nemzetközi pálinka minősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.

Dr. Gyenesei István
Gyenesei Pálinkárium – tulajdonos, ügyvezető
Pálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzet győztes magánfőző, Magyarország, Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremónia mester, hazai és nemzetközi pálinka és párlatversenyek bírálója.

Nagy Attila
Brill Pálinkaház Kft. – ügyvezető
Élelmiszermérnök a Brill Pálinkaház Kft. ügyvezető tulajdonosa. Pályafutását 1982-ben kezdte az ital szakmában, jelenleg pálinka és párlat készítéssel foglalkozik. Egyedülálló módon a tavalyi évben harmadszor nyerte el „Magyarország legjobb pálinkája” címet.

Pach Gábor
Pálinkatanoda Kft.
A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny Nemzetgyőztese.

Raffai Tamás
Gyümölcs Wellness Központ – tulajdonos
Az ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.

A soltvadkerti Schiszler Pálinkafőzde

„Jó korban születtem” – vallja Schiszler Péter, aki a természet szeretetét és tiszteletét már a szőlő-és gyümölcstermesztéssel foglalkozó szüleitől megtanulta. Ők indították el a borászat útján, melyet fáradhatatlan munkával és hittel mára országos hírűvé fejlesztett. A szakma szeretete, a piac kihívásai és előrelátó üzletpolitikája eredményeként kezdett új tevékenységbe. A főzde lelke a kétszakaszos Ulrich Kothe berendezés. A réz főzőüst 500 literes, a finomító 300 literes, amihez négytányéros koncentráló oszlop is tartozik, így készülhetnek benne kisüsti és egyszakaszos pálinkák is.